Protestatarii ucraineni au înlocuit statuia lui Lenin cu un WC aurit

0

La începutul lunii decembrie, protestatarii anti-guvern de la Kiev au dărâmat statuia lui Lenin, lovind-o cu ciocane, într-un gest simbolic la adresa preşedintelui Ianukovici şi a influenţei pe care Rusia a avut-o de-a lungul timpului asupra Ucrainei. Pe fondul unor tulburări politice accentuate, urmate de demisia guvernului, dar şi de abrogarea legii anti-proteste, preşedintele ucrainean şi-a luat câteva zile libere, invocând concediul medical, însă revenirea lui i-a strâns din nou în stradă pe protestatari, care au ocupat în număr mare piaţa principală din Kiev.

 

article-2551622-1B2C6CAE00000578-875_634x381

 

În ultima perioadă a protestelor, mai mulţi protestatari au fost ucişi, iar mulţi alţi activişti au fost daţi dispăruţi. De la 1 decembrie, potrivit Business Insider, peste 36 de activişti au fost daţi dispăruţi, fapt pus pe seama colaborării dintre guvern, poliţia secretă şi crima organizată. Dmytro Bulatov, unul dintre liderii protestelor, s-a numărat printre cei dispăruţi, iar la opt zile după ce a fost răpit, Bulatov a fost găsit într-un sat, de unde a fost dus la spital. Protestatarul a povestit cum a fost torturat şi crucificat de bărbaţi cu accent rus. Recent, 10 tone de ajutoare trimise protestatarilor de pe Euromaidan au fost oprite la graniţa dintre Ucraina şi Polonia. Pentru ca ajutoarele să fie distribuite beneficiarilor, este nevoie de aprobările a opt ministere ucrainene, iar cum acestea au întârziat să vină, ajutoarele — haine groase, saci de dormit, paturi pliante, truse medicale etc. — au fost trimise în depozitul unde alte ajutoare primite din partea Olandei au fost duse în urmă cu cinci luni.

În contextul mişcărilor de stradă, la începutul lunii decembrie, statuia lui Lenin amplasată în centrul Kievului a fost dărâmată de protestatari, după ce decretul fostului preşedinte ucrainean, Viktor Yushchenko, potrivit căruia statuia ar fi trebuit înlăturată după ce Ucraina şi-a dobândit independenţa, nu a fost pus în aplicare. Monumentul, înalt de 3,45 metri, construit de sculptorul sovietic Serghei Merkurov, a avut parte de repetate rânduri de vandalism. După ce statuia a fost dărâmată de protestatari “înarmaţi” cu ciocane, fragmente din monument au fost luate de aceştia drept suvenire.

În urmă cu două zile, pe soclul unde se aflase statuia lui Lenin a fost amplasat un WC aurit, prin care protestatarii şi-au manifestat simbolic dezaprobarea faţă de corupţia din Ucraina. 

 

 

În acelaşi timp, pe soclul din Piaţa Presei Libere din Bucureşti, unde s-a aflat odată o altă statuie a lui Lenin, se află acum statuia Roşiei Montane (foto jos), realizată de Ioana Oancea, sub forma unui “copil fără minte, care se bucură când are un bulgăre de aur.” Aceasta va fi înlocuită în curând de un controversat monument realizat de artistul Ioan Buculei, intitulat “Aripi: Monumentul Luptei Anticomuniste.”

 

72870_696969237003283_248008412_n_25088600

 

 

Sursa: Business Insider, Daily Mail

Foto main: AFP / Getty Images


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger