Protestatarii turci sărbătoresc plecarea poliției din Piața Taksim

0

Mii de protestatari au sărbătorit duminică după ce polițiștii s-au retras din piața Taksim din Istanbul, locul central al protestelor naționale împotriva guvernului islamist din Turcia, scrie Telegraph.co.uk. De cealaltă parte, guvernul a recunoscut o parte din abuzurile forțelor de ordine din cele două zile de ciocniri și le-a cerut manifestanților să părăsească străzile după ce protestele au cuprins 48 de orașe.

 

Foto: occupygezipics.tumblr.com/

 

Organizațiile pentru drepturile omului au condamnat violența poliției, Amnesty International vorbind de două morți printre protestatari. Potrivit cifrelor oficiale, ciocnirile din ultimele zile s-ar fi lăsat cu zeci de răniți, însă Amnesty spune că ar fi vorba de peste o mie și că unii manifestanți și-au pierdut vederea din cauza cantității uriașe de gaze lacrimogene folosite de poliție. În noaptea de sâmbătă spre duminică, însă, demonstranții din Piața Taksim, care găzduiește Parcul Gezi – fitilul protestelor – își sărbătoreau victoria în fața poliției, dansând, cântând și lansând artificii. Ei au strigat “Demisia guvernului” sau “Unde ești, Tayyip, unde ești?”, cu referire la premierul Tayyip Erdogan, în timp ce forțele de ordine se retrăgeau.

Protestatarii au ieșit prima oară în stradă luni, după ce guvernul a smuls copaci din parcul mai sus amintit, într-o mișcare numită Occupy Gezi, apoi, până vineri, furia s-a îndreptat spre agenda autoritară și conservatoare a premierului Erdogan. De la primele ciocniri cu poliția de vineri, manifestațiile s-au extins în alte zeci de orașe din toată țara. Sâmbătă, scrie publicația britanică, poliția din Ankara a oprit un grup de demonstranți porniți într-un marș spre Parlament și spre biroul premierului. Potrivit ministerului de interne, poliția ar fi reținut 939 de protestatari în cadrul a 90 de demonstrații din 48 de orașe, unii dintre ei fiind eliberați mai târziu. Amnesty International spune că și-a deschis birourile din Istanbul, aproape de Piața Taksim, pentru a le oferi refugiu protestatarilor și serviciile a 20 de medici.

“Este adevărat că au fost câteva greșeli, extremism în răspunsul poliției”, a spus premierul Erdogan sâmbătă, care a adăugat apoi: “Le cer protestatarilor să oprească imediat demonstrațiile”, cu precizarea că va merge mai departe cu planurile de redezvoltare din piața Taksim, care au stârnit protestele. Membrii mișcării Occupy Gezi i-au împiedicat pe muncitori să taie o parte din cei 600 de copaci ai parcului din Piața Taksim, ultima zonă verde dintr-o zonă comercială, pentru a restaura cazarme militare din era otomană. Localnicii se tem însă că acestea vor fi transformate într-un mall. Protestul a devenit violent când polițiștii au început să folosească gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe demonstranți, iar ciocnirile și-au atins apogeul în noaptea de vineri spre sâmbătă, când mii de oameni au mărșăluit prin Istanbul, unii dintre ei lovind în cratițe și oale și primind strigăte de sprijin de la geamuri. Alții țineau doze de bere în mână pentru a sfida legea recentă a partidului de guvernământ AK prin care sunt restricționate vânzarea și promovarea alcoolului în Turcia.

Premierul Erdogan îi sfidează pe demonstranți și cere oprirea protestelor din Turcia

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger