Activiștii Re.Generation le-au urat participanților la evenimentul de lobby Agribussiness Forum, organizat ieri, menit să promoveze organismele modificate genetic (OMG), poftă bună la prânzul modificat genetic. Ei au protestat, astfel, față de implicarea Ministerului Agriculturii în activitățile de lobby ale companiilor de domeniul biotehnologiei.
Protestatarii au asistat în faţa Hotelului Crowne Plaza la sosirea participanţilor, urându-le poftă bună la prânzul modificat genetic. De asemenea, ei le-au reamintit acestora ca România nu gustă OMG-urile. În timpul protestului, activiştii au identificat numeroase personaje influente din sfera politicului şi a corporaţiilor producătoare de OMG şi farmaceutice venind la eveniment. „Este evident că toţi participanţii ne-au remarcat prezenţa, însă au evitat să interacţioneze cu noi. Am venit să informăm publicul despre riscurile consumului şi cultivării de OMG, pe care companiile şi politicienii le ignoră. Este de datoria noastră să tragem un semnal de alarmă atunci când, prin mijloace nedemocratice, se pun presiuni pentru a favoriza domeniul OMG, în ciuda opiniei consumatorilor, care doresc interzicerea acestora”, a declarat Catinca Moldovan, participantă la protest.
Într-un interviu realizat vineri, 6 iulie 2012, de asociaţia Eco Ruralis, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu, a confirmat: „Cu siguranţă Pioneer şi Monsanto fac această întâlnire pentru că agricultura românească este un sector important, România fiind o ţară agricolă, ar avea mult de câştigat prin promovarea produselor proprii în Romania… Cu siguranţă, au un interes în organizarea de evenimente de lobby, nu sunt surprins când aud aceste interpretari.” Achim Irimescu a fost unul dintre vorbitorii de la Agribussiness Forum.
„Aşadar, nimeni nu neagă scopul reuniunii. E ridicol! Este deja demonstrat că OMG-urile nu sunt sigure şi nici nu aduc beneficii economice pe termen mediu şi lung. Mai mult, studiile ştiinţifice independente atestă efectele negative asupra mediului şi sănătăţii umane şi animale. Reamintim că ţări importante din punct de vedere agricol din Europa – Franţa, Germania, Ungaria, Austria şi altele – au interzis cultivarea de plante modificate genetic. În loc să reprezinte consumatorii şi cei peste 4 milioane de mici agricultori, autorităţile româneşti aleg să facă jocul marilor afacerişti. Nu mai vrem la conducerea Ministerului Agriculturii reprezentanţi ai Monsanto”, a spus, la rândul său, Bogdan Buta, director al Centrului de Informare asupra Organismelor Modificate Genetic.
Evenimentul de lobby a fost organizat de publicaţia The Diplomat – Bucharest, sub patronajul Ministerului Agriculturii din România, cu sponsorizare din partea companiilor Monsanto şi Pioneer, a asociaţiei profesionale Agrobiotechrom şi a băncii BRD – Groupe Societe Generale. Agribusiness Forum a reunit corporaţii din domeniul biotehnologiei, printre care amintim: Monsanto, Pioneer, Bayer şi Roche Pharma precum şi importanţi factori de decizie din România din Ministerul Agriculturii, Senat sau Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA).
Sursa: infOMF
Un comentariu
Pingback: Comentariu The Guardian: România nu trebuie să-şi vândă agricultorii tradiţionali giganţilor biotehnologici | TOTB.ro - Think Outside the Box