Protestatarii de la Facultatea de Istorie doresc dezbateri libere în universitate

3

Mai mulți studenți ai Universității București au ocupat amfiteatrul Nicolae Iorga al Facultății de Istorie, aflându-se în cea de-a treia zi de ocupare. Ei revendică spațiul universitar ca spațiu de dezbatere și liberă exprimare. Iată care este mesajul lor:

 

 

“Noi, studenţi, profesori, alumni şi simpatizanţi ai Baricadei Universitare care am ocupat amfiteatrul Nicolae Iorga al Facultăţii de Istorie – UB din data de 26.03.2013, ora 18.00, revendicăm universitatea ca spaţiu liber al dezbaterii şi conturării spiritului critic. Înfuriaţi de faptul că universitatea nu îşi îndeplineşte misiunea care constă în cunoaştere, cercetare şi responsabilitate civică/socială, de faptul că, în ultimii 23 de ani, educaţia nu a fost tratată de clasa politică ca o prioritate națională, cu responsabilitate, precum şi de faptul că universitatea nu este un spaţiu liber al dezbaterii, am considerat necesar să luăm atitudine.

De asemenea, prin acest protest, ne opunem supra-securizării nejustificate a spaţiului academic, pe care o interpretăm ca un simptom al închiderii sistemului nostru educaţional, lipsit de spirit critic şi supus multor tipuri de presiuni politice şi academice. În acest fel ne manifestăm solidaritatea faţă de mişcarea de ocupare a colegilor noștri de la Cluj.

Baricada universitară este prezentă permanent în amfiteatrul Nicolae Iorga, unde vă invităm să vă alăturaţi dezbaterilor continue şi atelierelor organizate în intervalul orar 18.00 – 19.45. Temele atelierelor sunt anunţate zilnic, pentru ziua următoare pe pagina de facebook a Baricadei Universitare (link), iar concluziile acestora sunt prezentate în plenul care are loc zilnic de la orele 20.00, în cadrul căruia se conturează revendicările grupului. Actualizări periodice ale activităţilor întreprinse sunt disponibile prin intermediul contului de Twitter link şi pe platforma www.sepoate.net. Aşteptăm propuneri de teme de dezbateri şi vă invităm să ne transmiteţi opiniile voastre şi mesajele de susţinere prin oricare dintre aceste mijloace de comunicare.

Baricada universitară susţine o serie de principii generale precum:

– asigurarea unei finanţări corespunzătoare a sistemului educaţional,
– protejarea sistemului educțional de ingerinţe politice nocive,
– solidarizarea cu mişcări studenţeşti internaţionale,
– respectarea drepturilor studenților etc., alături de revendicări concrete care se conturează în timpul sit-in-ului.

În cadrul plenarei de astăzi, cei peste 100 de participanţi au dezbătut concluziile atelierelor care au avut ca tematică condiţia socială a studenţilor și accesul la educaţie.

Ca o primă concluzie a dezbaterilor, ne-am asumat ca revendicare alocarea a minim 6% din PIB-ul României pentru educaţie, din care 1% din PIB pentru cercetare, în acord cu cea a colegilor noștri de la Cluj.

Ocuparea continuă. Vă așteptăm alături de noi!”


3 comentarii

  1. haha..recunosc ticul asta verbal cu “pe bune?” dar nu stiu de unde sa-l iau :)) (oricum, era undeva in sala) E adevarat, studentii Universitatii erau in numar cam mic, avand in vedere cati sunt in total. Cred si sper sa fi fost vorba doar de slaba comunicare si nu de lipsa de interes.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger