Protestatarii au blocat construcţia unei mine de cupru în China

1

Mii de protestatari au ieşit ieri pe străzile oraşului Shifang din sud-vestul Chinei pentru a se opune construirii unei fabrici de cupru molibden. Poliţia a folosit gaze lacrimogene după ce demonstranţii au aruncat cu pietre în birourile guvernamentale. Autorităţile au suspendat temporar proiectul pentru realizarea unei anchete şi au avertizat că va investiga pe toţi oamenii care răspândesc zvonuri.

 

 

Această manifestaţie a fost ultima dintr-o serie de proteste la nivel grassroots ce arată îngrijorările chinezilor privind efectele dezvoltării asupra mediului şi a sănătăţii. Vara trecută, de exemplu, zeci de mii de oameni au mărşăluit în oraşul Dalian, din nord-estul Chinei, pentru a cere închiderea unei uzine chimice. Ieri noapte, autorităţile din Shifang au anunţat că vor suspenda construcţia fabricii de cupru molibden, în valoare de 1,3 miliarde de euro.

În timpul manifestaţiilor, ar fi fost răniţi 13 protestatari şi câţiva agenţi de poliţie, potrivit cifrelor guvernamentale, însă alte surse spun că numărul protestatarilor vătămaţi ar fi fost mult mai mare. În timpul protestului ar fi circulat şi o petiţie în rândul demonstranţilor, care avertiza:  “Va fi prea târziu pentru protest odată ce va fi construită fabrica. Câţi oameni din Shifang au îndeajuns de mulţi bani încât să se mute din oraş? Va trebui să ne unim ca fabrica să nu se deschidă în Shifang”. Directorul Institutului de Afaceri Publice şi de Mediu, Ma Jun, a spus că astfel de acţiuni arată lipsa participării publice în luarea deciziilor: guvernul a făcut publică o versiune scurtă a raportului de mediu al uzinii, care nu conţinea informaţii privind deşeurile solide şi apa reziduală venite odată cu ea.

 

 

Sursa: The Guardian


Un comentariu

  1. Pingback: Efectul protestelor din China: manifestanţii arestaţi au fost eliberaţi | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger