Protest: Locuințe, nu Umilințe!

0

Evacuați și alte persoane ale căror drepturi locative sunt afectate, uniți în Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire (FCDL), se vor întâlni joi, 10 aprilie, între orele 12-16, în fața Primăriei București pentru a cere respectarea dreptului la locuire. În paralel cu protestul din Bucureşti, va avea loc la Cluj, în fața clădirii Casino (Parcul Central), un flash-mob, la orele 12.30.

de Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire

 

Actiunea este organizată de FCDL Cluj şi una din revendicările adresate Primăriei și Consiliului Local Cluj este exprimarea unui angajament politic în favoarea eliminării marginalizării (și) prin asigurarea unui fond de locuințe sociale adecvate şi/sau a unor chirii subvenționate care capacitează persoanele dezavantajate în efortul lor de a face parte din oraș.

Nerespectarea legii, birocrația excesivă și ignorarea îndatoririlor față de cetățeni aruncă în stradă sute de familii anual. Pierderea unui acoperiș deasupra capului pune adeseori în pericol locul de muncă, școlarizarea copiilor, documentele de identitate, dreptul la asigurare de sănătate etc. În plus, oamenii sunt umiliți și vulnerabilizati și prin tratamentul pe care îl suportă din partea administrației.

Evacuările abuzive și trimiterea în stradă a chiriașilor, tragedia destrămării comunităților și familiilor, au consecințe directe asupra sănătății fizice și psihice a oamenilor. Acestea nu sunt evenimente  izolate, ci parte a unui fenomen larg reprezentând consecințele implementării defectuoase a legii retrocedărilor, ale nerespectării legilor ce țin de protecția chiriașilor, a corupției administrative și a mafiei imobiliare.

Doar legând cazurile de injustiție locativă unele de altele ne putem da seama cât de amplă şi gravă e situația.

Revendicările FCDL Bucureşti în fața Primăriei Capitalei sunt:

– Asumarea unui angajament permanent de prevenire a ajungerii în stradă a chiriașilor din casele naționalizate, prin asigurarea relocării acestora în locuințe corespunzătoare cel târziu în ziua evacuării, în
conformitate cu Art.5 din Legea 112/1995.

– Soluționarea de către Consiliul Municipal a cererilor de locuințe din partea evacuatilor în termen  de 1 an de la data depunerii, în conformitate cu art.15 din OUG nr. 40/1999.

– Publicarea numărului actualizat de cereri de locuințe nesoluționate ale persoanelor evacuate din  casele naționalizate. – Estimarea numărului de persoane ce vor fi evacuate în 2014, pornind de la dispozițiile de
retrocedare emise de primarul general.

– Publicarea sumelor actualizate din fondul de locuințe al Municipiului București destinat  persoanelor evacuate din casele naționalizate.

– Revizuirea dispozițiilor de retrocedări de imobile bazate pe acte, identități sau semnături false,  cât și în lipsa actelor doveditoare de împroprietărire.

– Eliminarea piedicilor în depunerea dosarelor de cerere de locuința socială direct la Primăria  Capitalei.

– Trecerea în fondul locativ destinat chiriașilor evacuați a caselor și apartamentelor nefolosite permanent, aflate în proprietatea Primariei Capitalei;

– Respectarea legii ANL, care prevede alocarea de fonduri inclusiv pentru locuinte sociale.

– Solutionarea cazurilor persoanelor ce locuiesc fără baze legale, sfătuite de personalul primăriei să ocupe case goale pentru a li se întocmi contracte de închiriere ulterior.

Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire (FCDL) este o platformă activistă ce are ca misiune afirmarea și apărarea drepturilor locative în fața abuzurilor. FCDL este inițiat de persoane evacuate și  amenințate cu evacuarea din București și cuprinde, pe lângă acestea, rude, prieteni, activiști, artiști și  ong-iști. Scopurile principale ale FCDL sunt:

1. înlesnirea organizării oamenilor în fața încălcarii drepturilor lor locative;

2. aducerea pe agenda mass-mediei și a autorităților a acestei probleme.

Principiile activității noastre sunt sprijinul reciproc si auto-organizarea. Dezideratul nostru este dreptul la trai demn al tuturor.

 

Pentru mai multe informații de context, citiți:

Se pregătește Revoluția Evacuaților

Lansarea Frontului pentru Dreptul la Locuire

atât se emancipează”

Parada femeilor evacuate. Când societatea civilă aruncă mănuşa politicienilor

Primăvara evacuaţilor


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger