Protest. Libertatea de exprimare evacuată de pe National Arena

3

ActiveWatch-Agenția de Monitorizare a Presei condamnă vehement comportamentul violent şi abuziv al forţelor de ordine, în timpul meciului de fotbal dintre România şi Uruguay. Din păcate, aceste acţiuni se înscriu într-un lung şir de acte represive pe care forţele de ordine le comit aproape de fiecare dată când cetăţenii îşi exercită drepturile constituţionale la liberă întrunire şi liberă exprimare.

Departamentul FreeEx, Active Watch

În seara zilei de 29 februarie s-a disputat meciul amical de fotbal dintre reprezentativele României şi Uruguayului, pe stadionul Naţional Arena din Bucureşti, meci organizat de Federaţia Romană de Fotbal. Pe toată durata partidei, suporterii s-au manifestat paşnic, afişând bannere şi scandând sloganuri împotriva celor două persoane care conduc de peste două decenii fotbalul românesc – Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir.

Compania privată (BGS) care asigură ordinea la meciurile de pe Naţional Arena a intervenit abuziv pentru a îndepărta suporterii care au afişat bannere ce conţineau mesaje critice la adresa FRF (“FRF=RMGC”), dar şi un mesaj dedicat Universităţii Craiova (“Ştiinţa nu moare”). Motivul invocat a fost ca bannerele respective nu au fost aprobate de organizator. Această măsură abuziva a stârnit indignarea spectatorilor care au început să scandeze împotriva lui Mircea Sandu şi a lui Dumitru Dragomir (“Mitică la puşcărie!” şi “Mircea Sandu eşti o mizerie!”). În urma intervenţiei în forţă a BGS şi a Jandarmeriei, mai multe persoane au fost rănite, forţele de ordine folosind gaze lacrimogene şi bastoane. De asemenea, câţiva suporteri au fost evacuaţi pentru că afişau bannere cu mesajul “Salvaţi Roşia Montana”.

 

 

ActiveWatch-Agentia de Monitorizare a Presei considera că măsurile prin care organizatorii hotărăsc ce mesaje sunt sau nu acceptabile, în afara cadrului legal şi constituţional, constituie acte de cenzură şi trebuie sancţionate ca atare. Legea 4/2008 privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia jocurilor şi competiriilor sportive delimitează clar tipul de mesaje care pot fi interzise pe stadioane, acestea fiind precizate în art 10. – (1) r): “simboluri, sloganuri ori texte cu conţinut obscen sau care incita la denigrarea ţării, la xenofobie, la ura naţională, rasială, de clasa ori religioasă, la discriminări de orice fel şi violenţă”. Niciunul din mesajele afişate sau scandate nu se încadrează în prevederile acestui articol al legii 4/2008. Contestarea celor doi conducători ai fotbalului românesc este motivul pentru care organizatorul a dispus intervenţia forţelor de ordine. Astfel de comportamente abuzive denotă mentalitatea de “stat în stat” şi poziţionarea deasupra legii pe care cele două structuri de conducere a fotbalului (FRF şi LPF) nici măcar nu se mai feresc să o afişeze. Considerăm cu atât mai grav faptul că instituţii ale statului ce au ca misiune apărarea legii se transformă în executanţii unor ordine şi reguli situate în afara cadrului legal impuse de entităţi private (FRF şi LPF).

În acest sens, ActiveWatch-Agentia de Monitorizare a Presei solicita:

–           Sancţionarea drastică a celor responsabili de intervenţia în forţă a fimei de pază şi a Jandarmeriei;

–           Încetarea practicilor abuzive şi ilegale impuse de organizatorii competiţiilor sportive prin care se încalcă drepturi şi libertăţi fundamentale ale cetăţenilor;

–           Includerea în legea 4/2008 a unor sancţiuni aplicate organizatorului şi forţelor de ordine pentru încălcarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti.

 

 


3 comentarii

  1. Intai au fost abuzurile contra Salvati Rosia Montana de 1 decembrie 2011, acum sunt suporterii, urmeaza ACTA. Si dupa aia chiar s-a terminat.
    Nu mai stati in casa!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger