Alpinistul Alex Găvan şi organizaţia Agent Green au protestat la Romsilva

1

Alpinistul Alex Găvan și organizația Agent Green au vrut să atragă atenția asupra neregulilor din Romsilva, așa că au protestat în fața instituției, de Ziua Europeană a Parcurilor Naționale. “În acest moment, in Romania, pădurile tăiate anual depășesc cu mult puterea de regenerare a naturii. Suntem pe minus, cum s-ar zice. Istoria ne arata că, până acum, Romsilva a fost un foarte prost administrator al parcurilor naționale (…)”, atrage atenția Alex Găvan. “Ultimele oaze de sălbăticie autentică din Europa sunt în Carpați și nu trebuie să lăsăm agenda mercantilă să primeze în fața protejării acestor locuri”, a completat acesta

IMG_9800

foto Agent Green

 

Activiștii au cerut ca Romsilva – Regia Naţională a Pădurlor să fie restructurată și să nu mai controleze administrarea parcurilor naționale. Potrivit Agent Green, România este singura țară din Uniunea Europeana unde regia care administrează pădurile de producţie conduce ş parcurile naţionale şi naturale (23 din 28). Romsilva este o regie construită în jurul conceptului de silvicultură, adică de exploatare a pădurilor și nu are activitatea concentrată pe conservare.

Miza activiștilor este ca, în timp, tăierile din parcurile naționale să înceteze. În prezent, există zone de protecție strictă și integrală, unde sunt interzise tăierile, însă pe suprafețe reduse și distribuite prost – acestea ar trebui să aibă zone-tampon în jurul lor, însă cuprind în interior şi repectivele zone. “Actuala zonare internă este o aberaţie ştiinţifică (…).  Zonele-tampon trebuie să fie localizate de jur împrejurul parcurilor, pentru a proteja eficient zonele strict şi integral protejate”, explică Gabriel Păun, biolog și director al Agent Green.

Pe lângă acțiunea de la sediul Romsilva București, activiștii au afișat mesaje de protest în Hunedoara, la evenimentul unde Adam Crăciunescu, directorul general Romsilva, celebra Ziua Europeană a parcurilor naționale. Acesta a fost pus sub acuzare de DNA pentru abuz în serviciu și sprijinirea unui grup infracţional organizat, în dosarul retrocedărilor forestiere, în care mai sunt implicați și Viorel Hrebenciuc, Ilie Sârbu și Ioan Adam. Se estimează că circa 43.000 de hectare au fost vândute ilegal, iar pierderile Romsilva s-ar ridica la 300 de milioane de euro.

 

Attachment-1

 

 

Curtea de Conturi estima că, până în 2012, 561.168, 84 hectare de terenuri forestiere din proprietatea publică a statului au trecut sau sunt pe cale să treacă abuziv în proprietate privată. Au apărut situații absurde, precum în Buzău, unde, dacă se însumează reconstituirile deja făcute cu dosarele aflate pe rolul instanţelor, se ajunge la situaţia în care ar trebui să se retrocedeze păduri în suprafaţă mai mare decât suprafaţa împădurită a judeţului.

Economia României a fost afectată de neregulile legate de păduri. Curtea de Conturi estimează că doar între anii 2005 și 2011 din România s-a furat lemn în valoare de 5 miliarde de euro, în condițiile în care calculul a vizat prețul minim pentru lemn. În realitate, pierderile sunt mult mai mari, atât cele economice, cât și sociale și de mediu.

Românii sunt conștienți de aceste probleme, după cum arată recentul sondaj Agent Green – principala îngrijorare a românilor pe subiecte de mediu privește pădurile.


Un comentariu

  1. La masa cu macelarii padurilor sta insusi Dan Munteanu, seful Comisiei pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Romane. Acest individ trebuie sa-si dea demisia sau sa fie demis.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger