Protest la Palatul Parlamentului față de Legea Exproprierii

8

Peste 100 de persoane au mers, astăzi, în fața Palatului Parlamentului solicitând să participe la ședința publică a Comisiei pentru Industrii unde se discută, din nou, Legea minelor, un proiect de lege care presupune exproprierea obligatorie în favoarea corporațiilor, o lege care ar facilita demararea proiectului minier de la Roșia Montana.


 

“Aici, 30 de parlamentari expropriază 21 de milioane de români” se putea citi pe unul dintre bannerele celor prezenți, iar unul dintre participanți a adus o coroană de flori pe care scria “Dreptul la proprietate: născut în 1989 – decedat în 2013”. Cetățenii au stat mai mult de două ore la poarta Palatului Parlamentului. Două persoane au primit, în final, permisiunea de a intra la ședință, dar au fost informați, apoi, că Legea minelor nu este pe ordinea de zi, ci va fi discutată marți.

“Am fost legitimați cu toții, se pare că Legea 60 care ne permite să ne adunăm în fața unei instituții publice nu ne acordă drepturi în ochii jandarmilor. Noi am vrut să participăm la ședință, a fost protest pentru că ne-au refuzat accesul înăuntru”, spune Claudia Apostol, activistă. Ea a precizat că Legea minelor a primit avizele din partea tuturor celorlalte comisii de specialitate și mai are nevoie doar de votul Comisiei pentru Industrii pentru a fi supusă votului în plenul Parlamentului.

„ Legea minelor ar urgenta obținerea tuturor avizelor pe care un investitor le-a necesita pentru un proiect, netezește toate asperitățile care stau în calea Gold Corporation. Prin această lege, termenele vor fi scurtate, iar pentru analiza unui dosar de descărcare de sarcină arheologică se va da un răspuns în trei zile. Cum se poate da un răspuns responsabil în trei zile?”, explică Caludia Apostol, membră a Asociației ARA [Arhitectură. Restaurare. Arhologie]. Practic, va exista o presiune extraordinară pe toate instituțiile statului care vor fi grăbite prin lege să dea răspunsuri în favoarea corporațiilor, adaugă aceasta.

În noiembrie 2011, Campania Salvați Roșia Montană a depus o petiție semnată de 150.000 de oameni care se opuneau Legii minelor. Petiția era adresată lui Iulian Iancu, președintele Comisiei pentru Industrii, dar se pare că nu a avut răsunet, spune Claudia Apostol.

Potrivit petiției, o parte importantă din prevederile proiectului de lege încalcă reglementările în vigoare și favorizează concurența neloială astfel:

– prin derogare de la legea construcțiilor, autorizațiile și permisele în baza unui certificat de urbanism declarat invalid sau expirat, își păstrează valabilitatea. Având în vedere aceea că un certificat de urbanism poate fi declarat invalid numai printr-o sentință judecătorească pronunțată de o instanță competentă, titularul este astfel scutit de obligația respectării unor sentințe judecătorești.

– prin derogare de la ordonanța privind protecția patrimoniului cultural, se crează premisele eliberării certificatelor de descărcare de sarcină arheologică către titularul de licență minieră în absența unui raport de cercetare arheologică preventivă.

De asemenea:

– lucrările miniere desfășurate în baza unei licențe de exploatare sunt declarate, in abstracto, de utilitate publică, chiar dacă titularul licenței este o companie privată; astfel, titularul licenței nu mai are obligația dovedirii beneficiilor publice ale lucrării miniere;

– exproprierea pentru lucrările miniere, declarate de utilitate publică, conform prevederii de mai sus, se va face de către titularii licenței de exploatare;

– transferul de proprietate dinspre cei expropriați către titularul de licență are loc în chiar momentul consemnării în bancă a unei sume de bani ca despăgubire pe numele persoanei expropriate, așadar cu înfrângerea gravă a garanției constituționale a exproprierii numai “cu dreaptă și prealabilă” despăgubire.

Se încalcă astfel flagrant Art 44 din Constituție, ce garantează dreptul la proprietate privată și se constituie un precedent periculos privind atentarea la proprietatea privată.

Nu în ultimul rând, modificările propuse ale legii încalcă flagrant și Art. 15 din Constituție, potrivit căruia “legea dispune numai pentru viitor”. Or, potrivit modificărilor propuse, la opțiunea titularului de licență prevederile legii modificate i se vor aplica chiar dacă licența sa s-a încheiat sub imperiul vechilor prevederi ale Legii Minelor.

 


8 comentarii

 1. Pingback: Proteste la Palatul Parlamenului împotriva legii exproprierii | NewsInfo1000

 2. ma si gandeam cand o sa apara un nou protest! o noua actiune care nu va ajuta in niciun fel Rosia Montana si nici nu cred ca vreun parlamentar i-a bagat in seama! pentru ecologisti, protestul este deja o meserie,se pare

  • Acei oameni au încercat să participe la o ședință publică a unei comisii parlamentare. Numai că le-a fost refuzat acest drept fundamental.
   Ce au deputații de ascuns încât nu vor ca publicul să fie prezent la discutarea modificării legii minelor?

 3. ma distreaza ca acesti activisti se pare ca nu au absolut nicio problema in a lupta de ani de zile impotriva vointei oamenilor din Rosia Montana, care a fost chiar exprimata prin vot la un referendum! cum vine asta?

  • Propunerea de modificare a legii minelor nu se referă numai la Roșia Montană, chiar dacă aceasta conține tocmai niște măsuri de eliminare a prevederilor legale pe care proiectul RMGC nu le poate îndeplini.

   Problema este că aceste măsuri se pot aplica oriunde în România. Oricine poate fi expropriat doar pentru că o companie a găsit ceva minerale la el în curte și vrea să le exploateze.

   Mai mult decât atât, împotriva acestei inițiative legislative, care bântuie de ceva ani buni prin Parlament, s-au strâns 150.000 de semnături. Tu vrei să spui că „voința” a 1.184 cetățeni din Roșia Montană influențați de RMGC este mai importantă decât voința a 150.000 de cetățeni români?

 4. Pingback: Már a tulajdonjog sem számít, ha az akadályozza a nagy befektetőket? » Think Outside The Box

 5. daca isi dau atita bataie de cam cu acest proiect,Rosia Montana,isi inventeaza legi dupa bunul plac, eu ma intreb: oare zacamintul de aur declarat e acelasi cu cel real? mie imi da impresia ca e muuuuuuuuuuuult mai mult

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger