Protest la Oradea față de explorarea gazelor de șist la Băile Felix

3

Peste 200 de persoane au protestat, sâmbătă, în fața sediului Prefecturii Bihor, față de planurile de explorare și exploatare a gazelor de șist în stațiunea balneo-climatică Băile Felix din județ. Au fost prezenți reprezentanți ai societății civile, ai mediului politic, ai organizațiilor non-guvernamentale, ai aparatului administrativ, ai mediului universitar, dar și activiști de mediu din Cluj și Timiș, arată un comunicat al Partidului Verde.

 

 

În lunile noiembrie – decembrie 2012, au fost concesionate alte șapte perimetre de explorare și exploatare către compania americană Chevron, dintre care trei in Bihor.

Plecând de la declarațiile recente ale Primului Ministru Victor Ponta potrivit cărora demararea explorării gazelor de şist ar putea fi o soluție pentru a spori independenta energetica a României, Partidul Verde atrage atenția reprezentanților Guvernului că această activitate nu este acoperită de actuala lege a petrolului, cât timp obiectul real al acordurilor petroliere de explorare-dezvoltare-exploatare a gazelor de şist aprobate pentru Chevron și alte companii se află în afara cadrului de reglementare acestei legi.

“Riscurile pe care această metodă a fracturarii hidraulice în volum mare le aduce pentru sănătatea oamenilor si a mediului au determinat țări precum Franța și Bulgaria, să o interzică, iar alte state europene au adoptat moratorii în acest sens. Nu înțelem de aceea motivul pentru care Guvernul român ar adopta o decizie contrară chiar înainte ca reglementările europene să fie aduse la zi pentru a răspunde noilor provocări. Comisia Europeană se află într-un amplu proces de revizuire a reglementărilor, ca urmare a adoptării in Parlamentul European a unor rapoarte, care toate au concluzionat că acestă metodă prezintă riscuri pentru mediu si oameni ce nu sunt corespunzător adresate de normele existente”, se arată în comunicatul de presă semnat de Georgeta Ionescu, prim-vicepreședinte al Partidului Verde.

Reprezentanții Partidului Verde solicită:

1. Ca toate acordurile de concesiune pentru explorare și exploatare a gazelor neconvenționale – gaze de sist aprobate prin hotărari de Guvern, să fie de urgenţă anulate.

2. Să se susţină în Parlamentul României proiectul de lege privind interzicerea folosirii în România a metodei fracturării hidraulice a rocilor în explorarea-dezvoltarea-exploatarea hidrocarburilor lichide sau gazoase, aflat în procedură la Camera Deputaţilor.

3. Să se adopte un nou moratoriu în privința exploatării gazelor de șist și a utilizării fracturării hidraulice pe scară largă în România, cel puțin până când Comisia Europeană va definitiva un cadru legislativ care să poata preveni riscurile acestei metode.


3 comentarii

  1. Pingback: Protest la Oradea fata de explorarea gazelor de sist la Baile Felix | My WordPress Website

  2. Pingback: Fracking România: de la Bârlad la Băile Felix, via Bruxelles | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger