Protest în stradă al evacuaților din Vulturilor 50

0

Vineri, 15 mai, se împlinesc opt luni din momentul în care 100 de persoane care locuiau în casele de pe Strada Vulturilor 50 din București au fost scoase în stradă, fără a fi relocate în locuințe corespunzătoare. Cu această ocazie, evacuații vor ieși în stradă mâine, de la ora 12:00, în fața Primăriei Capitalei (Splaiul Independenței 291-293), unde sunteți invitați la o acțiune de solidarizare.  Revendicările lor sunt: urgentarea formalităților privind repartizarea de locuințe tuturor deponenților de dosare de pe Vulturilor 50 și asigurarea cu locuință decentă (și nu cu locuri în centre de zi sau adăposturi de noapte) a tuturor chiriașilor din casele retrocedate din București care sunt în pericol de evacuare.

 

 

Pentru că nu au primit nici după evacuare un răspuns pozitiv în privință relocării din partea Primăriei Sectorului 3, unde aveau depuse cereri pentru locuințe sociale de mai mulți ani, oamenii au depus dosare de locuință și la Primăria Capitalei, în luna octombrie 2015. În urma presiunilor constante asupra Primăriei Capitalei din partea rețelei de solidarizare formată din mai multe organizații, o parte dintre deponenții dosarelor de locuință de pe Vulturilor 50 (circa 20 de persoane) au fost incluși recent pe lista de repartiții de locuințe. Aceștia urmează să se mute în casele noi după branșarea acestora la rețelele de curent, apă, gaz, proceduri care durează de mai mult de o lună. Restul comunității așteaptă următoarea ședință de Consiliu Municipal, sperând că vor fi incluși în următoarea lista de repartiții.

Pe durata acestor opt luni de zile, oamenii au locuit și au protestat în stradă, în tabăra de rezistență de pe Vulturilor. În ultimele două luni, majoritatea femeilor cu copii din tabără au ales să se mute în centrele de zi ale Primăriei Sectorului 3, iar bărbații și câteva dintre femeile mai în vârstă au rămas în tabără. Din luna octombrie 2014 și până în prezent, oamenii au mers regulat la Primăria Capitalei și la Administrația Fondului Imobiliar pentru completarea dosarelor, iar în ultimele trei-patru luni, pentru a se interesa în legătură cu mersul anchetei sociale și cu stadiul soluționării dosarului fiecăruia de către Comisia înființată pentru acest caz. În ultimele texte publicate pe pe blogul comunității, Nicoleta. V, din tabăra de rezistență, descrie cu lux de amănunte lupta zilnică a evacuatului cu mașinăria birocratică:

 ” … Ajunsă aici, după câteva minute, sunt strigată să intru și să vorbesc despre cazul nostru. Dar când să intru, sunt oprită de Carmen Ivănoiu în persoană și de directorul de ședință de la AFI și îmi spune să nu intru caci este caz de puscarie și pentru ei și pentru mine, că n-am ce să caut acolo pentru că n-am ancheta sociala și fără această dovadă nu pot vorbi. Au început să mă ia la rost și nu m-au lăsat să vorbesc. Așa că am plecat. Dar a doua zi am plecat să caut toate anchetele sociale, să văd unde sunt. Am mers unde ne-au făcut ancheta, la cantina socială din Sectorul 2. Acolo ne-au spus că au fost trimise la o altă cantină socială. Deci m-am dus la o cantina din spatele parcului Cișmigiu. Aici ne-au spus ca le-au trimis la AFI.” http://jurnaldinvulturilor50.org/2015/02/23/labirintul-birocraticbureaucratic-maze/

“Într-o zi, tatăl meu a mers să depună o adeverință de salariu pe anul acesta – ne-au obligat, pentru că știu ei că s-au schimbat salariile. Atunci doamna Dana Eftimie i-a spus că eu nu voi primi casă pentru că pentru ei eu sunt “o bolă neagră”, că ce scandal le-am facut, proteste, telefoane, mers la ei mereu și toate demersurile pe care noi le-am făcut până acum.  http://jurnaldinvulturilor50.org/2015/03/26/noi-audiente-noi-umiliri/

 

Puteți citi și:

Tabăra de evacuați de pe Vulturilor 50, amenințată cu evacuarea

Primăria încalcă grav drepturile omului: Peste 100 de oameni din Bucureşti, aruncaţi în stradă

Se pregăteşte revoluţia evacuaţilor 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger