Protest în inima Parcului Național Domogled pentru apărarea ariilor naturale protejate

0

25 de activiști au protestat în mijlocul parcului national Domogled – Valea Cernei, sâmbătă 26 mai, împotriva exploatărilor forestiere din parcurile naționale. Aceștia au desfășurat peste stâncile din zona Cernișoara două bannere uriașe (96 metri pătrați, respectiv 64 mp) cu mesajul ”STOP exploatărilor în parcurile naționale” în limbile română și engleză, adresat Ministerului Mediului. Scopul acțiunii a fost de a atrage atenția publicului international cu privier la distrugerea deliberată și accelerată a pădurilor din parcurile naționale, aceasta reprezentând cea mai mare criză actuală a naturii din Europa.

Cel puțin 382.000 m3 de lemn au fost exploatați comercial din parcurile naționale doar în ultimul an, potrivit datelor din SUMAL, baza de date națională oficială pentru păduri, informează Agent Green. Parcul national Domogled a fost cel mai afectat de tăieri în ultimii 10 ani. Cel puțin 123.000 m3 de lemn au fost exploatați doar în ultimul an. Nici măcar 50% din suprafața parcului Domogled nu sunt oficial sub protecție strictă. Exploatările forestiere sunt omniprezente în acest parc, chiar și în pădurile seculare din mijlocul parcului. Zona Cernișoara a început să fie tăiată în anul 2017, adică exact când 1367 hectare de pădure de aici ar fi trebuit să intre în Patrimoniul Mondial UNESCO, obiectiv ratat.

Protestul din 26 mai s-a desfășurat chiar la baza parcelei 2A, una dintre parcelele planificate pentru a fi tăiate în perioada imediat următoare. Parcela 27C este de asemenea planificată spre a fi tăiată vara această, desi este situată în mijlocul zonei rămase intacte din bazinul Cernișoara.

”Romsilva este totuși doar administratorul parcurilor naționale. Din confruntarea de la protest am înțeles că Romsilva nici măcar nu face diferența între pădurile de producție și cele de protejat. De vină este de fapt Ministerul Mediului care nici până astăzi nu a binevoit să răspundă dorinței oamenilor care au semnat petiția și oamenilor de știință care au semnat un memorandum pentru a proteja parcurile naționale. Acestea au fost depuse încă de la 12 martie. Pădurile parcurilor naționale acoperă doar 1% din suprafața României, dar acestea înseamnă întreg universul pentru mii de specii de floră și de faună și adăpostesc păduri primare, lupi, râși și urși. Discuțiile politice au eșuat, așa că am decis să ridicăm tonul chiar din mijlocul pădurilor rănite pentru a alerta publicul și instituțiile europene.”, a declarat Gabriel Păun, președintele Agent Green.

Arborii din spatele acestor bannere uriașe sunt deja marcați spre a fi tăiați. Dar parcurile naționale au fost de asemenea desemnate drept situri europene protejate Natura 2000. Degradarea pădurilor naturale nu este permisă potrivit directivelor europene. Drama din România depășește cu mult dezastrul din parcul național din Bialiowieza din Polonia pentru care Curtea Europeana de Justiție a anunțat sancțiuni de milioane de euro. Cerem Comisiei Europene să stopeze aceste tăieri pentru a preveni sancționarea României”, a spus Matthias Schickhofer, consultant senior al Fundației Internaționale EuroNatur.

În prezent, niciunul dintre cele 13 parcuri naționale nu corespund regulilor IUCN, iar România nu are nici măcar un plan pentru a le respecta. Din contră, în anumite parcuri, Romsilva forțează reducerea suprafețelor de non intervenție, iar ministerul mediului nu se opune.

EuroNatur și Agent Green solicită Ministerului Mediului să:

  1. Stopeze imediat toate exploatările forestiere din parcurile naționale.
  2. Să respecte toate regulile și principiile IUCN în toate parcurile naționale.
  3. Să aloce suficient buget de stat pentru administrarea parcurilor naționale.
  4. Să restructureze toate consiliile științifice ale parcurilor naționale, alegând doar oameni de știință independenți pentru conservarea biodiversității.
  5. Asigure că niciun membru al comunităților locale de pe raza parcurilor naționale nu va mai avea nimic de pierdut și să le ofere suficiente compensații și facilități pentru restricțiile impuse de regimul de non intervenție.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger