Protest impotriva supermarketurilor. Semneaza si tu!

2

Asociatia Transilvania Verde are curajul de a gandi in afara cutiei. Membrii ei au lansat o scrisoare deschisa catre cei mai mari comercianti si retaileri cerand reducerea importurilor si incurajarea industriei autohtone. Cererea lor este motivata prin doua aspecte extrem de importante: impactul importurilor aspupra naturii si criza economica.

Este evident ca atata vreme cat in magazinele noastre usturoiul e din China, puiul din Brazilia, strugurii din Siria si merele din Argentina, poluarea va fi incomparabil mai mare decat daca toate aceste produse ar veni de la noi, din Romania. Pe langa acest lucru, nu e usor de inteles de ce aceste produse sunt mai ieftine decat cele autohtone, desi sunt aduse de la distante ametitoare.Sustinerea productiei autohtone e un alt argument extem de important. Ne plangem ca nu avem productie, dar nu facem nimic pentru intr-ajutorarea producatorilor mici si mijlocii. Mai mult, ne uitam fara a avea vreo reactie atunci cand aceste firme sunt distruse de masinaria globala de productie.

Fara sa mai vorbim de celelalte argumente aduse de initiatorii acestui demers, va invitam sa semnati acest protest si sa sustineti si voi consumul Eco-Constient.

Tags:2 comentarii

 1. Cred ca e prea tarziu pentru asta acum, dupa integrarea Romaniei in piata comuna europeana. In plus, este optiunea noastra ce produse alegem la raft. Pana in ’89 s-a ocupat statul pentru limitarea la maxim a importurilor si masura s-a dovedit ne-populara. Credeti ca acum lucrurile ar fi complet diferite?

 2. Dragii mei,

  Sunt de acord ca productia interna ar trebui stimulata, dar nu sunt de acord sa protestam impotriva supermarket-urilor. Datoria lor este sa gaseasca si sa vanda ceea ce consumatorul este dispus sa cumpere, tinand cont de puterea de cumparare si comportamentul de cumparare/consum. Faptul ca in China usturoiul este mai ieftin ca in Romania si ca pe consumator nu il deranjeaza sa il cumpere nu este vina lui. Mai deunazi, am cumparat o fasole boabe din Metro si dupa ce am gatit-o m-am gandit ca este cea mai buna care mi-a iesit in ultimii ani. Dupa aceea m–am uitat pe punga: era din … Egipt!

  Ar trebui sa protestam impotriva unui stat tembel care:
  – nu are nici o strategie de a stimula productia interna
  – nu are nici o strategie de stimulare a concurentei pe piata interna asa incat in tara asta saraca avem la multe produse preturi mult mai mari ca in tari cu venituri mult mai ridicate
  – (slava Domnului) nu reuseste sa elimine evaziunea fiscala mai ales din comert (ca altfel preturile ar fii si mai mari)
  – nu reuseste sa inchege un curent de opinie ‘eco’ (care indirect ar stimula productia agrigulturii interne, mai primitiva dar mai sanatoasa ca cea eficienta)
  – nu are absolut nici o strategie vis-a-vis de turism. O tara cu potential turistic ridicat vine cu oferte absolut ridicole comparativ cu a tarilor nu foarte departe de noi. Nici un brand de tara nu avem. Mai mult o vacutza lupta cu rasputeri impotriva mitului Dracula pe care ni l-a dat pe tava un … american… si care ar putea aduce destui bani pe meleagurile astea
  – nu are o strategie in vis-a-vis de educatie. totul se schimba, toti zidarii urmeaza o facultate ‘la distanta’, educam viitori someri iar in locul tehnicienilor sau muncitorilor inalt calificati vom avea oameni cu IQ <10
  – nu are o strategie de incurajare a natalitatii, avem spor negativ al populatiei care cumulat cu emigrarea va conduce la o scadere a consumului intern, care, cumulat cu o plasare defectuasa in diviziunea internationala a muncii va conduce pe viitor la inrautatirea situatiei.

  Sunt multe de spus, dar hai sa fim seriosi: un preopinant hulea rolul statului in era ante-decembrista. Da, doar ca atunci vorbeam de o redistribuire a avutiei nationale pe niste principii comuniste. Chiar si in capitalism, rolul statului exista, mai pronuntat sau mai putin, in crearea si manevrarea parghiilor economice.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger