Protest împotriva gazelor de şist în Bihor

0

Potrivit publicaţiei Bihor Ştiri, primul protest orădean din 2014 împotriva gazelor de şist va avea loc mâine, 12 ianuarie, în centrul municipiului Oradea. La manifestaţie va fi prezent şi un grup de moţi de la Câmpeni, în semn de susţinere din partea celor care luptă pentru cauza Roşia Montană în Apuseni cu cei care se opun fracturării hidraulice.

 

 

Tot mâine, sub sigla Academiei Civice Bihor, va avea loc o întâlnire cu locuitorii comunei Tulca şi ai comunelor învecinate (la Căminul Cultural din Tulca), „în vederea informării privind gazele de şist şi a riscurilor pe care le implică exploatarea acestora prin metoda fracturării hidraulice”. Reamintim că în luna noiembrie a anului trecut Guvernul României a aprobat mai multe acorduri petroliere de concesiune pentru explorarea, dezvoltarea şi exploatarea gazelor de şist, iar unul dintre aceste acorduri vizează regiunea Băile Felix din judeţul Bihor.

În articolul „Fracking România: De la Bârlad la Băile Felix, via Bruxelles”, TOTB a relatat despre protestele bihorenilor din mai multe localităţi din judeţ (foto sus), derulate în luna februarie, proteste apărute după ce, în luna ianuarie a acestui an, s-a anunţat oficial că Guvernul României dat undă verde exploatării gazelor de şist în Bihor (mai exact, unor operaţiuni în perimetrele de la Tria şi Tulca, la momentul respectiv). Despre patru localităţi din judeţul Bihor se ştia de pe atunci că se aflau pe lista Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale (ANRM) pentru explorarea şi exploatarea gazelor de şist: Tulca, Tria, Băile Felix şi Voivozi. Pentru Tulca şi Tria, acordurile de concesiune între ANRM şi două companii străine au fost aprobate în luna decembrie a anului trecut, fără o dezbatere publică prealabilă. Cele două companii sunt firma canadiană East West Petroleum şi Clara Petroleum LTD, înregistrată la Londra. Acum, şi perimetrul Băile Felix a primit undă verde, compania care va derula operaţiunile fiind tot East West Petroleum.

Şi la Braşov are loc mâine un protest, anunţat pe pagina de Facebook a evenimentului: „Pentru că ne-am recăpătat forţele după o perioadă destul de lungă de pauză, duminică, 12 ianuarie, ieşim din nou în stradă să ne luăm ţara înapoi. Vrem dreptate şi demnitate. Protestăm împotriva noii clase politice, vrem ca toţi politrucii care fac legea în această ţară să fie pedepsiţi şi dorim, în continuare, salvarea Roşiei Montane, dar şi neexploatarea gazelor de şist. Braşoveni, reluăm lupta în stradă. Chemaţi-vă prietenii, rudele, invitaţi oamenii la acest eveniment, distribuiţi. E musai să ne mobilizăm. Uniţi salvăm toată România!”.

 

Surse: Bihor Ştiri, TOTB, Facebook

Foto: Bihon

 

Puteţi citi şi:

O companie americană de fracking a primit o amendă record în SUA

Marea Britanie: Fracturarea hidraulică, permisă sub casele oamenilor fără ştirea proprietarilor

Fracturarea hidraulică cauzează dereglări hormonale

8 motive pentru care WWF se opune exploatării gazelor de șist

Oamenii de știință americani cer interzicerea fracking-ului în California


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger