Protest: Guvernul mandatează Parlamentul să încalce legea

0

Cele 69 de organizaţii membre ale Coaliţiei pentru Mediu din România (CMR) protestează vehement împotriva legii speciale privind exploatarea minieră de la Roşia Montană şi cere Guvernului retragerea de urgenţă a acesteia, arată un comunicat de presă al CMR.

Totodată, organizaţiile membre CMR se solidarizează cu protestele din Piaţa Universităţii, Bucureşti şi din alte oraşe din România şi îşi sfătuieşte membrii şi beneficiarii din întreaga ţară să organizeze şi să participe la manifestările de opoziţie faţă de proiectul de lege amintit şi împotriva proiectului de exploatare auriferă cu cianuri de la Roşia Montană.

CMR consideră extrem de periculoase cele peste 20 de “atribuţii excepţionale” pe care Roşia Montană Gold Corporation le-ar dobândi dacă proiectul de lege va fi adoptat în Parlament şi reaminteşte că urmările unui astfel de proiect legislativ depăşesc cazul Roşia Montană şi, prin crearea unui precedent, pun în pericol nu doar oamenii, comunităţile şi natura din această zona, ci din întreaga ţară. Solicităm Primului Ministru retragerea de urgenţă a acestui proiect legislativ din Parlament şi respectarea angajamentelor luate în campania electorală de anul trecut. Reamintim ca una din cele 15 promisiuni electorale principale ale USL preciza clar: “Respingerea proiectului Roşia Montană, cu evaluarea corectă pe trei zone: respectul pentru mediu, protejarea interesului naţional şi combaterea corupţiei politice”.

Actul legislativ aprobat recent de Guvern şi trimis Parlamentului este o sfidare a tuturor celor trei principii asumate prin platforma electorală – pune în pericol mediul şi sănatatea oamenilor, pune interesele unei companii private deasupra celor ale cetăţenilor şi este un exemplu de capitulare a statului în faţa unor interese economice private. Legea specială privind exploatarea de la Roşia Montană prevede declararea proiectului ca fiind de utilitate publică şi de interes naţional deosebit, mandatarea unor entităţi publice să aducă la îndeplinire unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană, modificarea unor acte normative privitoare la exproprieri şi autorizaţii de construcţie.

Precizăm că organizaţiile de mediu din România s-au opus permanent proiectului RMGC ca fiind dăunator pentru mediu şi sănătatea oamenilor prin riscul de mediu pe care îl presupune folosirea la o scară atât de mare a cianurilor în exploatarea minieră. Gigantul proiect a ridicat încă de la bun început o serie de probleme şi riscuri în domeniul protecţiei mediului, a legalităţii, drepturilor omului, economiei şi, nu în ultimul rând, în privinţa moralităţii:

–       activităţile de minerit ar afecta în total 1258 de hectare, inclusiv prin defrişarea a 235 hectare de păduri;

–       în cei 15 ani de exploatare ar fi prelucrate 215 milioane de tone de minereuri, prin utilizarea a 200.000 tone de cianuri (!). La ora actuală, în întregul sector minier din Uniunea Europeană sunt utilizate 1.000 tone de cianuri de sodiu pe an. În cadrul proiectul minier de la Roşia Montană se propune utilizarea a 13.000 tone de cianură de sodiu anual! Totodată, în mai 2010, Parlamentul Europei a adoptat cu o majoritate covârşitoare punctul de vedere prin care se propune interzicerea utilizării cianurilor în minerit;

–       deşeurile care provin din procesul tehnologic conţin metale grele şi componente de cianuri. În cadrul exploatării se formează în total 215 milioane de tone de deşeuri. Deşeurile astfel depozitate vor mări riscul poluării apelor de suprafaţă şi a pânzei freatice, pe lângă poluarea aerului;

–       valea în care ar urma să fie amplasat iazul de decantare adăposteşte o localitate, Valea Cornei, cu case de locuit, biserici, cimitire şi, nu în ultimul rând, oameni care trăiesc aici şi cred într-un viitor. Aceşti oameni riscă să fie expropriaţi din cauza proiectului minier;

–       vestigiile romane, galeriile miniere, bisericile, cimitirele şi clădirile cu valoare de monument reprezintă valori de nepreţuit, care nu pot fi înlocuite cu bani. Protejarea acestui patrimoniu în mijlocul unei zone miniere active cu o suprafaţă de 1258 ha, între 4 cratere, pe lângă detonarea zilnică a 10 tone de dinamită şi circulaţia necontenită a camioanelor de 150 tone, este absolut imposibilă.

–       Gabriel Resources Ltd., acţionarul majoritar al RMGC nu are nicio experienţă în activitatea minieră, fiind înfiinţată în mod special pentru ambiţiosul proiect minier de la Roşia Montană, prin intermediul unor firme off-shore.

Despre prevederile periculoase ale legii speciale pentru exploatarea de la Roşia Montană piteţi citi aici.

Sursa comunicatului: Coaliţia Pentru Mediu


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger