Protest Greenpeace împotriva Gazprom la Arad

0

15 activiști Greenpeace din România, Austria și Ungaria, au protestat în acest weekend la o benzinărie Gazprom din Arad, patru dintre activiști agățând două bannere mari pe acoperișul benzinăriei, cu mesajele ”Gazprom=distrugerea Arcticii” și ”Free the Arctic 30”.

Astfel, activiștii au atras atenția asupra pericolelor forajelor petroliere în Arctica și au solicitat eliberarea celor 28 de activiști Greenpeace International și a fotografului și videografului care se află de peste 50 de zile în arest, în Rusia.

Protestul face parte din ziua globală de acțiune pentru eliberare a celor 30, în cadrul căreia Greenpeace organizează evenimente de susținere în 41 de țări și 222 de orașe de pe glob.

Gazprom este una din marile companii care intenționează să foreze pentru petrol în zonele Arctice, unde un accident petrolier ar fi imposibil de gestionat și ecologizat.

Pe 18 septembrie, în urma unui protest pașnic împotriva platformei Gazprom Prirazlomnaya pentru foraje în Marea Peciora, instanța de judecată rusească a acuzat 28 de activiști Greenpeace International, un fotograf freelancer și un videograf freelancer, de piraterie și ulterior, de huliganism. Dacă vor fi condamnați, riscă o pedeapsă de mai mulți ani de închisoare.

Peste 2 milioane de oameni din toată lumea au trimis mesaje către ambasadele Rusiei solicitând eliberarea celor 30.

O largă serie de personalități internaționale, de la politicieni la reprezentanți ai societății civile și-au exprimat public îngrijorarea despre reținerea celor 30, inclusiv președintele Braziliei, Dilma Rousseff, cancelarul german Angela Merkel și premierul britanic David Cameron.

Mai mult, 13 laureați ai Premiului Nobel pentru Pace au trimis scrisori către Președintele Putin solicitând eliberarea imediată a activiștilor.

IMG_2494

 

 

Puteți citi și:

Mesajele protestatarilor închiși în Rusia

Solidaritate la București pentru eliberarea activiștilor Greenpeace reținuți în Rusia


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger