Protest global al angajaţilor din fast-food-uri

0

Pe 15 mai, angajaţii fast-food-urilor din 150 de oraşe americane şi din alte 32 de ţări vor protesta pentru salarii mai bune. Protestul care se va derula în SUA, dar şi în ţări ca Japonia, Maroc, India, Belgia, Germania, Brazilia, Argentina şi Noua Zeelandă, vizează companii multinaţionale precum McDonald’s, Burger King, KFC sau Wendy’s.

 

Super-size-poverty

 

În Statele Unite, angajaţii cer companiilor un salariu de 15 dolari pe oră, mai mult decât dublul salariului minim de 7,25 dolari plătit de majoritatea lanţurilor de fast-food-uri. În ceea ce priveşte piaţa de muncă americană, mai bine de două treimi din angajaţii acestor restaurante care primesc salariul minim sunt femei, dintre care multe sunt mame singure, arată National Women’s Law Center. În luna martie, McDonald’s s decis acordarea unor despăgubiri de un miliard de dolari unui grup de angajaţi care a deschis proces împotriva companiei, acuzând că le-au fost furaţi o parte din banii de salariu. De altfel, un sondaj naţional arată că 90% dintre cei care muncesc în fast-food-uri susţin că le-au fost tăiate ilegal salariile.

Protestul anunţat pentru 15 mai se va desfăşura sub umbrela International Union of Food, Agricultural, Hotel, Restaurant, Catering, Tobacco and Allied Workers Associations (IUF), care reprezintă momentan 396 de grupări sindicale şi peste 12 milioane de angajaţi din 126 de ţări. Potrivit acestei organizaţii, personalul din restaurantele companiilor multinaţionale se confruntă cu aceleaşi probleme încă din 2012, când circa 200 de protestatari au ieşit pe străzile din New York, cerând mărirea salariilor, mişcarea lor extintându-se în peste o sută de oraşe americane. Solicitările angajaţilor nu au fost respectate, motiv pentru care protestele vor fi reluate, de această dată la scară globală. Printre activităţile planificate pentru 15 mai se numără proteste în faţa a 30 de sucursale McDonald’s din Japonia, mitinguri în mai multe oraşe braziliene, precum şi greve în oraşe ca Veneţia, Roma şi Milano.

“E uimitor cum lupta noastră pentru 15 dolari pe oră şi înfiinţarea unui sindicat puternic i-a inspirat pe angajaţii din toată lumea să ni se alăture. Industria fast-food, care este extrem de profitabilă, trebuie să ştie că nu ne vom opri până când nu ne vom face vocile auzite,” a declarat Ashley Cathey, care lucrează la un McDonald’s din Memphis, pentru Al Jazeera. Ron Oswald, secretar general al UIF, e de părere că această mobilizare este “doar începutul unei mişcări internaţionale fără precedent ale angajaţilor din fast-food-uri.”

Într-un raport recent, care analizează riscurile cu care se confruntă sectorul fast-food ca urmare a inegalităţilor flagrante dintre salariile managerilor şi cele ale angajaţilor obişnuiţi, think-tank-ul liberal Demos arată: “Am descoperit că industria fast-food este în mod acut defazată de celelalte sectoare ale economiei”. Dacă un CEO al unei companii multinaţionale din domeniul fast-food câştigă acum de patru ori mai mult decât în 2000, salariul unui simplu angajat a crescut cu doar 0,3%. În 2013, conform acestui raport, un angajat cu funcţie de conducere la nivel înalt avea un salariu de o mie de ori mai mare decât o persoană care lucrează în restaurant. Autorii raportului sunt de părere că această discrepanţă va avea efecte dăunătoare asupra stabilităţii asupra acestui sector, afectând sensibil motivaţia angajaţilor.

Surse: Al JazeeraAFP

Foto: Classism.org

Puteţi citi şi:

Muncitorii din fast-food-urile americane au protestat pentru salarii mai bune

FOTO Produsele McDonald’s, între publicitate şi realitate

Companiile de fast-food îşi fac produsele să pară imperfecte pentru a da impresia autenticităţii


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger