Protest față de exploatarea gazelor de șist, astăzi în Piața Universității

0

Cei care se opun exploatării gazelor de șist se întâlnesc, din nou, astăzi în Piața Universității, în faţa Universităţii de Arhitectură, între orele 17:00-22:00, unde are loc un nou protest față de intenția companiei Chevron de a exploata, prin metoda fracturării hidraulice, gaze de șist în zonele Bârladului și Dobrogei.

 

 

Locuitorii din Bârlad şi zona înconjurătoare, unde Chevron deţine un perimetru de exploatare, au protestat pe data de 22 martie în număr de peste 4.000 față de exploatarea gazelor de şist prin fracturare hidraulică. În Bucuresti a avut loc, de asemenea, un marș de protest la care au participat peste 100 de oameni.

Principalele riscuri pe care le implică tehnologia prin fracturare hidraulică sunt: scoaterea din circuitul agricol a unor terenuri, riscul de contaminare a terenurilor, poluarea sonoră, precum și utilizarea a milioane de metri cubi de apă pentru fiecare foraj. Precedentele din SUA şi alte state arată că apa freatică şi sursele de apă potabilă sunt în pericol de contaminare, că există un risc seismic asociat, că se produce mobilizarea unor substanţe radioactive, a metanului şi a altor substanţe cu efect de gaze de seră.

Mai multe state din Europa au luat decizii împotriva utilizării metodei fracturării hidraulice. În iulie 2011, Franța a interzis prin lege folosirea acestei metode, iar în noiembrie 2011 Marea Britanie a suspendat toate explorările. Bulgaria a impus un moratoriu, iar în Germania autoritățile se pregătesc să adopte un moratoriu in acelasi sens.

În Bucuresti protestele au inceput încă de pe 6 martie în fața Ministerului Economiei, au continuat pe data de 16 martie în fața Ambasadei SUA la București, iar astăzi va avea lor o altă manifestație dintr-un șir care nu se va opri până pana nu se va interzice și în Romania exploatarea gazelor de șist, susțin organizatorii. “Cerem astfel mai multă responsabilitate din partea instituțiilor statului, acțiunea imediată și transparentă, pentru că noi, cetățenii, să aflăm măcar pe cine servesc acestea, corporația sau populația?”, spun organizatorii.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger