Protest cu incidente la Abrud

0

Opozanţii proiectului minier al RMGC au organizat, ieri, un protest şi în oraşul Abrud, aflat la mică distanţă de localitatea Roşia Montană. Sindicatul “Viitorul Mineritului” a organizat o contra-manifestaţie, în acelaşi timp şi, potrivit unor surse de la faţa locului, au existat câteva incidente în timpul protestelor.

 

 

Potrivit Alburnus Maior, pe durata manifestaţiei organizate de mişcarea de rezistenţă faţă de proiectul minier RMGC de la Roşia Montană, participanţii la acest protest au fost „atacaţi” de simpatizanţi ai RMGC (compania are angajaţi din Abrud, în prezent) şi a fost nevoie de intervenţia jandarmilor pentru protejarea protestatarilor din rezistenţă. Abrudul, un oraş cu câteva mii de locuitori, se află la distanţă de numai doi kilometri de locul planificat pentru construcţia barajului de 185 de metri înălţime al iazului de decantare inclus în proiectul minier RMGC de la Roşia Montană. Mai mulţi specialişti care au analizat proiectul au declarat, nu o dată, că în eventualitatea producerii unui accident la acest baraj, 80% din suprafaţa oraşului Abrud ar fi în pericol de inundaţie.

De cealaltă parte, reprezentanţii sindicatului „Viitorul Mineritului”, sindicat susţinător declarat al proiectului RMGC, au afirmat că participanţi la marşul organizat de ei ar fi fost atacaţi (marşul fiind „pro-minerit”). Totodată, un grup de angajaţi RMGC a intrat din nou în galeria muzeu Cătălina – Monuleşti, din Roşia Montană, încă de sâmbătă, în semn de „protest” faţă de „manifestările violente” (deşi sâmbătă nu se înregistrase nicăieri niciun semn de violenţă – manifestaţia de la Câmpeni a avut mai degrabă aspect şi atmosferă de sărbătoare câmpenească decât de „miting”). Tot sâmbătă, 19 octombrie, în timpul adunării moţilor de la Câmpeni, a fost vehiculată informaţia potrivit căreia în Abrud s-ar fi tăiat curentul „pentru ca locuitorii de acolo să nu vadă la televizor sau pe internet ce se întâmpla în Câmpeni” (anunţul a fost făcut pe scenă, în timpul protestului de la Câmpeni). Membrii opoziţiei faţă de proiectul RMGC au anunţat că nu vor renunţa la a organiza proteste şi în Abrud, pe viitor, chiar dacă au existat aceste incidente la manifestaţia de ieri (#unitisalvam #rosiamontana #abrud #faraviolenta).

Câteva imagini de ieri, din Abrud, mai jos (credit foto – Cristi Vârciu):

 

stire 20 oct abrud 6

 

stire 20 oct abrud 2

 

stire 20 oct abrud 3

 

stire 20 oct abrud 4

 

stire 20 oct abrud 5

 

Sursa şi foto: Roşia Montană in UNESCO World Heritage


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger