Protest cu cai pe străzile Parisului

0

Mii de iubitori de călărie şi de cai au defilat duminică pe străzile Parisului, alături de sau pe caii lor, într-un protest împotriva intenţiei autorităţilor franceze de a creşte TVA-ul aplicat centrelor de echitaţie, creştere care, spun iubitorii de cai, va falimenta multe din aceste centre şi va trimite caii direct la abatoare, notează agenţia de presă Reuters.

 

 

Călăreţi şi iubitori de călărie din toată Franţa au venit la Paris pentru acest protest, organizat la o zi după ce o altă manifestaţie importantă a adunat mii de oameni în Bretania (regiune din vestul Franţei), care au mărşăluit pentru locuri de muncă şi o protecţie socială mai bună – acesta fiind cel mai recent dintre multele proteste de acest tip care au avut loc în regiune în ultimele săptămâni. În Franţa, propunerile de noi taxe, rata şomajului de 11% şi creşterea economică extrem de redusă au scos mii de oameni în stradă în ultimele două luni. Săptămâna trecută, joi, spre exemplu, fermierii au blocat drumurile din jurul Parisului cu tractoare, pentru a protesta împotriva unor propuneri de noi taxe care îi vor afecta direct. Organizatorii protestului de duminică au declarat că, în Franţa, creşterea TVA-ului la 20% de la 1 ianuarie 2014 va falimenta centrele de echitaţie – cel puţin o cincime din ele, din toată ţara, vor fi nevoite să tragă obloanele (în prezent, acestea plătesc un TVA redus, de 7%).

În aceste condiţii, spun oamenii de afaceri din domeniu, aproximativ 6.000 de locuri de muncă vor dispărea şi cel puţin 80.000 de cai vor ajunge în abatoare, spre a fi măcelăriţi. Pentru a marca simbolic efectele pe care creşterea TVA-ului le va avea asupra sectorului, demonstranţii au purtat cu ei, pe străzi, o ghilotină pe roţi, cu lama ridicată deasupra unui cap de cal – de jucărie, desigur. Popularitatea preşedintelui francez Francois Hollande înregistrează cel mai scăzut nivel de până acum şi cei care l-au votat sunt supăraţi nu doar pentru lipsa locurilor de muncă de pe piaţă, nu doar pentru că se închid fabrici sau pentru creşterea taxelor, dar şi din cauza problemelor legate de politica privind imigranţii. Guvernul francez se apără, spunând că a menţinut TVA-ul redus la 7% pentru centrele de călărie din martie 2012 încoace în ciuda avertismentelor organismelor UE, care au ameninţat Franţa cu o amendă semnificativă dacă menţine acest TVA preferenţial pentru centrele de echitaţie. Ca să compenseze, mai spune guvernul francez, autorităţile intenţionează să sprijine sectorul (înglobat domeniului sporturilor şi activităţilor de petrecere a timpului liber) cu fonduri suplimentare din 2014 încolo.

 

Sursa: Reuters

Foto: Drudgereportfeed.com

 

Puteţi citi şi:

Partidul protestatarilor din parcul Gezi

Protestul nu este pentru fete

Un artist rus şi-a lipit testiculele de pavajul din Piaţa Roşie, în semn de protest

Ocuparea Universităţii St. Kliment Ohridski din Sofia

Mesajele protestatarilor închişi în Rusia


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger