Protest cu bicicleta prin zloata legală

6

Pe un ger de-ți crăpau anvelopele de iarnă, 20 de bicicliști împătimiți pedalau vineri seara până la cartoful însângerat din Piața Revoluției ca să se manifeste liber pentru revoluționarea pistelor și infrastructurii pentru biciclete din Capitală. Cu carapacea de ţestoasă abandonată prin vestiar, un jandarm la uniformă îşi face apariţia pe la 8, când abia sosisem printre primii trei bicicliști zgribuliți.

 

Mineriada de Catifea

 

Salută politicos, se legitimează și ne întreabă dacă știm ceva de un protest. I se răspunde că ne-am întâlnit doar ca să dăm o tură până în Piața Universității. Jandarmul ne-o întoarce zâmbind: are el o informație de la un om cu Facebook și vine acum să o verifice cu proprii lui ochișori albaștri. Cică ar fi mai bine să-i spunem dacă avem chef să protestăm pentru că “jandarmii vin oricum, ori acum, ori peste 10 minute, ei tot vin!”.

Un echipaj al poliției rutiere oprește și întreabă din portiera deschisă a mașinii dacă s-a-ntâmplat ceva. ”Nimic, băieții cu biciclete vor să protesteze!”, o preia jandarmul. ”Aveți grijă, mai bine să nu fie cu scandal!” adaugă oamenii legii și se cară apoi toți, cu jandarm cu tot, lăsându-ne în frig așa cum ne-au găsit, lângă biciclete.

”Leonte, omul din sistem”

Peste un sfert de ceas, cartoful e înconjurat de vreo douăzeci de biciclete (dintre care câteva fixe tare cochete), zumzete de bicicliști, claxoane și goarne mai gălăgioase un pic, pancarte răsărite din rucsac ca din nimic: ” Să trăim bine cu pistele pline și noxe puține”, ”Puterea nu e fixă!”, ”Vrem piste ciclabile”, ”I’m so angry that I made a sign.” Se fac poze, se râde mult și se expiră adânc, călduros și cu putere în mănuși.


De undeva din spatele grupului, veghează o arătare înfofolită cu ochelari din Matrix și cameră foto cu REC pe sub mânecă. Filmează de la distanță bicicliștii și ferește obiectivul dacă-l privești în lentilele negre. Îi fac o poză și le-o arăt băieților, timp în care arătarea dispare.


”Ăsta-i Leonte, omul din sistem”, mă lămurește un biciclist în hohotele de râs ale celorlalți. Aflu că Leonte e și el biciclist, dar nu-i prea plac ”adunările fără lider”, darămite pedalatul în zloată. E fost ofițer superior de armată și nu ar fi anunțat chiar el autoritățile despre ‘protestul bicicliștilor ‘ dacă nu i s-ar fi părut o idee suspect de nesăbuită.

Cu roțile prin zloata ilegală

Micul pluton înzăpezit pornește pedalele la 20.30 trecute de fix și se aruncă pe partea dreaptă a șoselei în traficul semi-imaculat, urmărit atent prin retrovizoare de un echipaj al poliției în chip de escortă spontană, la 150 de metri mai în față.

După oprirea de la semaforul Armani, ajungem rapid cu un mic ajutor tot de la prietenul nostru verde, Domnul Semafor, în dreptul protestatarilor din Piața Universității. În stradă, ”Ieși afară, javră ordinară!” se transformă pentru un minut în ”Cinste lor, cinste bicicliștilor!” Sloganul primește drept răspuns urale și clinchete de pe ghidoane.


Bucuria nu durează mult și fețele înseninate ale bicicliștilor sunt tăiate de două echipaje polițienești, care frânează în calea plutonului în numele nu știu cărei legi 116. Unul dintre bicicliști profită că stăm acum pe loc și-mi recită mustăcind pasajul din legislația rutieră în vigoare, care interzice bicicletelor și mopedelor să circule pe vreo parte a carosabilului acoperită cu zăpadă, gheață sau polei.

Mă uit sub roți, e-o zloată ordinară și murdară, dar nu prea seamănă cu ce-aș numi gheață sau zăpadă. Ok, ”de ce ne-ați oprit?” sare din buze la unison aceeași întrebare din pluton. Cei trei polițiști cercetează carosabilul de sub ei un pic nedumeriți. Parcă-l descoperă prima oară, cu curiozitatea omului eliberat de caroserie.


Ba ”e zăpadă, alunecă, n-ai nicio siguranță” – zic ei, ba ”e șosea nasoală și murdară, dar sigur Primăria a mai turnat și sare”- sar bicicliștii. Cu pedalele oprite prin zloata legală, e chip doar să-ți dai seama că n-ai o pistă biciclistă sub picioare.

În fine, trec zece minute și două legitimări, iar bicicliștii descalecă amuzați din șa pe trotuar. Fac două-trei valuri ultras-style și pleacă încolonați pe lângă biciclete să se contopească ca ciclotaurii cu mulțimea din piață. O doamnă de pe margine se plânge că ăștia nu ne mai dau voie să facem nimic, nici măcar să pedalăm prin nămeți.

”Puterea nu e fixă, puterea nu e fixă!” scandează mulțimea și bicicletele fixe planează purtate pe mai multe brațe în aer, de parcă manifestanții le-ar fi avut tot timpul cu ei, îndesate în buzunar.

”Poate un pic fixistă” îmi zice un moș cu râs schimonosit și se pierde-n mulțimea de oameni și biciclete.


6 comentarii

  1. Codul rutier romanesc interzice circulatia biciclistilor cand carosabilul e acoperit cu zapada si polei. De aia v-au oprit. Dar probabil ca nici politistii nu iau prea in serios prevederea asta absurda.

  2. S-a circulat pe carosabil care nu era acoperit cu zapada, polei sau gheata. Pe jos era ceea ce primaria numeste “antiderapant”. Ne-au oprit ca aveau o sesizare si trebuiau sa ii dea curs. Atat ! In plus, multimea era sensibila in jur si deja strigau la politisti. Noi am discutat civilizat cu ei.

  3. o rugaminte… nu il mia supra-apreciati pe ochiul-albastru ca nu a fost odecat ofiter inferior si nu a stat decat cateva luni in functie. pregatirea lui profesionala nu il aduce nici macar in randul subofiterilor desi nu imi explic cum a ajuns ceva mia sus.

  4. Pingback: Bicicliștii capitalei cer infrastructură reală pentru biciclete! « Cicloteque

  5. Pingback: Administraţia Străzilor ia drumul Tribunalului pe pistele de biciclete din Bucureşti « Cicloteque

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger