”Victimele fără nume și fără chip, ale căror trupuri sunt folosite pentru hrana noastră, au propriile dorințe și sentimente, înainte să le fie tăiat gâtul, cu brutalitate rece și calcultă. Înfierarea numărului 269, ales de industrie pentru marcarea vițeilor, este pentru noi un act de solidaritate și importalizare,” arată declarația grupului ”269”, ale cărui proteste controversate s-au extins în multe orașe ale lumii, unde veganii își înscriu cu fierul roșu pe piele acest număr.
Această mișcare a fost lansată anul trecut, de către un grup de protestatari israelieni, care s-au înfierat pentru a atrage atenția asupra cruzimii exercitate asupra animalelor de către industria ce alimentează consumul de carne. Furia lor, de altfel, se hrănește și din statisticile acestui tip de consum, cum ar fi, de pildă, Atlasul cărnii, proaspăt publicat. Potrivit acestuia, un german consumă, în medie, pe durata pe vieții sale, carnea de la 1.094 de animale, după cum urmează: 4 vite, 4 oi, 12 gâște, 37 de rațe, 46 de porci, 46 de curcani și 945 de pui. Pornind dela cruzimea cu care aceste animale sunt omorâte în abatoarele din toată lumea, mișcarea ”269” s-a extins acum în numeroase orașe, cum ar fi Melbourne, Frankfurt, Lima sau Washington. Există, de altfel, și o zi în care veganii radicali se revoltă la unison, spunând ”Toți suntem 269” și înfierându-și acest număr pe corp.
Potrivit The Guardian, acest val de revoltă a ajuns și în Marea Britanie, unde Becky Folkard, o vegană de 34 de ani, a anunțat că va organiza un protest similar, în cadrul căruia va marca acest număr cu fierul roșu pe pielea a trei voluntari, dintre care două femei. ”Reacția mea inițială a fost aceea de admirație. Nu mi se pare deloc șocant acest gest, deși înțeleg de ce pe unii i-ar șoca. Am vrut imediat să mă implic și m-am gândit inițial că nu pot face înfierarea propriu-zisă, e prea dură. Apoi m-am întrebat de ce nu? Dacă, în urma protestului, oamenii încep să se informeze mai mult despre veganism, va merita,” spune Folkard, citată de publicația britanică.
Societatea civilă a ridicat imediat problema legalității acestui tip de manifestare, despre care protestatarii susțin că este întru totul legal, deoarece participanții și-au dat în prealabil acordul și au și informat poliția din timp. Joseph Keating, consilier agronom la Uniunea Națională a Fermierilor din Martea Britanie, s-a arătat extrem de surprins de această formă radicală de protest, spunând că în Anglia înfierarea vitelor nu se mai practică de foarte multă vreme. ”A fost trecută în ilegalitate de peste o generație. Eu n-am mai văzut-o decât în filmele western. Vitele, asemenea oilor, sunt identificate printr-o plăcuță fixată pe ureche încă de la naștere. Nu se folosește anestezic la această procedură, însă ea este foarte rapidă, iar animalele abia dacă bagă de seamă. E ca un piercing de ureche umană. În ceea ce privește porcii, aceștia sunt ștanțați cu tuș, dar și această procedură este foarte rapidă,” a explicat Keating.
Sursa: The Guardian
Foto: Imagini din timpul protestelor vegane din Israel
7 comentarii
nu mai scrie articole daca nu stii cu ce se mananca.faci oamenii sa-si piarda timpul.miscarea veganista reprezinta mai mult de atat.as cataloga acest articol inside the box
Stimate Valer, înainte de a arunca cu pietre virtuale, poate ar fi o idee bună să aruncați un ochi pe subiecte similare discutate pe acest site, unde problema alimentației și, în speță, a veganismului, este urmărită din perspective diverse.
https://totb.ro/?s=veganism
Vă mulțumim!
veganii de pe vega?
aici pe pamint se numesc “vegetarieni”.
Becky Folkard se va marca si ea cu fierul rosu sau doar este buna de gura si ii lasa pe altii sa faac asta?
*faca nu “faac”
Stupiditatea absoluta, Doamne, mare ti-e gradina!
Pingback: 10 proteste neobișnuite din 2013 | TOTB.ro - Think Outside the Box