În această dimineață, începând cu orele 9.30, un grup de activiști a desfășurat o acțiune de protest cu lanțuri și sisteme de blocare în fața sediului Consiliului Național al Audiovizualului (CNA). Cei șapte activiști s-au legat cu lanțuri și sisteme antifurt de o instalație de metal în fața intrării în clădirea CNA-ului pentru a transmite românilor că CNA le ascunde adevărul despre Roșia Montană.
Activiștii reclamă faptul că CNA este părtaș la ascunderea informațiilor corecte despre referendumul cianurii din data de 9 decembrie 2012, invalidat prin neîntrunirea cvorumului de prezenţă. CNA nu a răspuns reclamațiilor cetățenilor și nu a sancționat, conform obligațiilor legale, televiziunile care au transmis în ziua referendumului informații false despre rezultatele referendumului privitor la începerea mineritului în zona Apuseni.
În 9 decembrie a fost organizat un referendum în câteva comunităţi care ar fi afectate de reînceperea activităţilor de minerit din judeţul Alba. În ciuda campaniilor agresive de PR ale RMGC şi în ciuda eforturilor disperate ale RMGC de a aduce oamenii la vot, compania canadiană nu a reuşit să îşi asigure suportul necesar pentru ca referendumul să fie validat. În condiţiile căderilor masive de zăpadă din toată România, prezenţa la vot cu 15% mai mare la alegerile parlamentare care s-au desfăşurat în aceeaşi zi, indică o neîncredere generală sau cel puţin un dezinteres faţă de RMGC.
Referendumul a fost contestat de către organizaţii civice din România pe diverse temeiuri, precum anunţarea sa cu foarte puţin timp înainte de organizare, modul în care au fost alese comunităţile unde s-a desfăşurat referendumul, lipsa mijloacelor de informare pe care autorităţile ar fi trebuit să le asigure, lipsa spaţiului mediatic şi a celui rezervat dezbaterilor, necesar pentru o serie de discuţii obiective. Un alt temei pentru contestare este faptul că referendumul nu a fost legal. Potrivit celor 67 de observatori independenţi care au fost prezenţi în diverse secţii unde s-a votat pentru referendum, localnicii au fost supuşi unor presiuni disperate în scopul de a fi determinaţi să voteze cu RMGC. S-a organizat transport la scară largă, iar primarii localităţilor au făcut presiuni asupra localnicilor, determinându-i să voteze pentru RMGC.
10 comentarii
Interesant. Lipseste insa o informatie. Care sunt televiziunile care au dezinformat?
Întrebarea este: care televiziune a informat corect despre rezultatul referendumului. Iar răspunsul = NICIUNA.
nu tin minte ca in media sa fi aparut alte rezultate. oricum ar trebui sa mai inoveze, stim ca daca se leaga cu lanturi au mai multe sanse sa apara in presa, dar daca ar avea ceva consistent de zis, ar atrage mai mult atentia…
„Peste 70% susținere pentru minerit” sau chiar „74%” nu e totuna cu realitatea – adică din 72.490 cetățeni înscriși pe listele de vot, numai 19.556 (sub 27%) au votat pentru minerit.
televiziunile mincinoase sunt antena 3, b1, si realitatea
toate televiziunile au prezentat rezultatele exit poll-urilor, asa cum se intampla de obicei in campaniile electorale. Deci, unde e dezinformarea? totusi, rezultatele oficiale tot majoritare reluarii mineritului au fost si sunt cifre pe care nu le mai poate schimba nimeni, nici activistii,cu toate protestele lor!
Ai văzut la vreo televiziune dezmințirea datelor din sondajele lor umflate după ce s-au anunțat rezultatele oficiale? Dacă da, zi-ne și nouă pe ce post și la ce emisiune, te rugăm frumos.
Pingback: Protest: “CNA ascunde adevărul despre Roşia Montană” | Buciumul – Periodic de informaţie şi atitudine naţionalistă
Domnule Papuc, cum adica sa dai dezmintire dupa ce ai prezentat rezultatul unui exit poll? a facut cineva asa ceva in istorie? se stie ca nu se poate avea un rezultat oficial imediat dupa inchiderea urnelor, dar lumea e curioasa si se prezinta rezultatele unui sondaj, practic. Si nu vad unde era umflarea, daca la exit poll era un procent in jur de 70% si oficial a iesit pe aproape, peste 60%!
1. Exit-poll-ul este un sondaj de opinie, cu nişte marje de eroare asumate. În cazul nostru, rezultatul final nu s-a încadrat în marjele de eroare asumate de realizatorii sondajului, deci era nevoie de o corectare a datelor.
2. Dacă ar fi făcut la fel şi după alegerile prezidenţiale din 2009, Antena 3 ar fi trebuit să afirme măcar vreo două săptămâni că Geoană este preşedinte. Sau să afirme în vara lui 2012 că Băse a fost demis chiar după hotărârea CC în această privinţă.