Protest anti-fracking în Canada: arestări, lacrimogene, maşini incendiate, violenţă

0

Un protest anti-fracking din Canada a degenerat în violenţe de stradă: peste 100 de poliţişti au încercat să ţină sub control sute de canadieni protestatari care au incendiat mai multe maşini şi au ameninţat poliţia călare, informează RT News.

 

 

Protestele au început de mai bine de o săptămână în New Brunswick şi au fost iniţiate de activişti şi localnici aborigeni, care se opun explorării gazelor de şist în regiune. Ieri, poliţia călare canadiană (Royal Canadian Mounted Police – RCMP) a intervenit pentru a da jos barierele ridicate de membrii tribului Elsipogtog First Nation. Cel puţin 40 de persoane au fost arestate pentru încălcarea regimului armelor, pentru ameninţări, intimidări şi comportament violent, precum şi pentru încălcarea unui ordin judecătoresc, au anunţat oficialii RCMP. Printre cei arestaţi se află şi liderul tribului First Nation, Aaron Sock. Poliţia a acuzat că a fost tras cel puţin un foc de armă ieri, de un civil şi cel puţin cinci maşini ale poliţiei au fost incendiate. Tot poliţia susţine că protestatarii au aruncat pietre şi sticle şi că este posibil ca maşinilor incendiate să li se fi pus explozibil.

Liderul Aaron Sock a emis un ordin de evacuare către compania SWN Resources Canada, în urmă cu două săptămâni, avertizând compania să părăsească ţinuturile băştinaşilor din regiune. SWN urma să facă teste seismice înainte de a începe procedurile de explorare a gazelor de şist. Tribul First Nation consideră că explorarea aceasta constituie o invazie a pământurilor deţinute de băştinaşi şi a început protestele prin blocarea unei autostrăzi, la sfârşitul lunii trecute; drept urmare, s-a obţinut un ordin judecătoresc de restricţie împotriva protestatarilor, care nu mai aveau voie să folosească drumul pentru acţiunile lor. Pentru că barierele nu au fost mutate de pe drum şi protestatarii nu au părăsit zona, poliţia a intervenit în forţă. Protestatarii susţin că poliţiştii i-ar fi provocat, scoţând armele în faţa lor, iar poliţia susţine că nu a putut face faţă altfel violenţelor decât prin uz de forţă.

Imagini de la faţa locului au circulat viral pe Twitter ieri, în Canada şi multă lume a trimis mesaje de solidaritate cu membrii tribului şi liderul acestuia, arestat de poliţie. În acest context, tot publicaţia RT News scrie că Chevron a suspendat operaţiunile de explorare a gazelor de şist din România ca urmare a protestelor anti-fracking desfăşurate pe teritoriul ţării. Publicaţia citează comunicatul emis ieri de Chevron şi arată că, în ultimele zile, sute de localnici din Pungeşti au protestat la locul unde Chevron plănuia să instaleze o sondă de explorare şi că sătenii au blocat accesul companiei la locul respectiv. Mai mult, oamenii au rămas peste noapte acolo, iar în capitala României şi în alte oraşe din ţară mii de oameni au ieşit în stradă, în semn de solidaritate.

 

Mai multe fotografii de la incidentele de ieri din Canada, aici.

 

Filmări şi alte imagini, precum şi informaţii puteţi găsi şi pe Global News Canada.

 

Sursa şi mai multe detalii: RT


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger