Protest anti EFSA: 10 ani de interese corporatiste

0

Fermieri, ONG-uri, activiști și studenți locali au protestat, ieri, în fața sediului Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară din Parma, Italia cu ocazia sărbătoririi a 10 ani de activitate a instituției, atrăgând atenția asupra conflictului de interese și politicii corporatiste a EFSA, în special în domeniul organismelor modificate genetic.

 

“Sunt din România, o țară cu cea mai lungă istorie în cultivarea de plante modificate genetic din Europa. De-a lungul timpului, la noi, au fost la conducerea Ministerului Agriculturii politicieni (ex. Valeriu Tabără, Stelian Fuia) care au reprezentat și reprezintă și astăzi interesele Monsanto. Fiecare politician care are o agendă stabilită de Monsanto sau alte corporații se justifică prin faptul că EFSA spune că organismele modificate genetic sunt ‘sigure’. Hrana industrială nu înseamnă siguranță alimentară, EFSA nu este o instituție incocentă. Astăzi e o zi tristă pentru siguranța alimentară. Sărbătorim 10 ani de activitate EFSA în serviciul Monsanto”, a declarat Ramona Duminicioiu, prezentă la protest din partea asociației Eco Ruralis.

“EFSA nu își îndeplinește mandatul pentru a asigura cetățenilor europeni siguranța alimentară și un mediu sigur pentru agricultură. Fermierii și țăranii europeni cer o schimbare radicală în modul de operare al EFSA”, a spus, la rândul său, Jose Manuel Benitez, reprezentant al sindicatului spaniel COAG. “Vrem ca EFSA să lucreze cu adevărat în interesul siguranței hranei și mediului. EFSA și Comisia Europeană trebie să își revizuiască activitatea  și să interzică influența industriei din deciziile legate de siguranța alimentară”, spune, de asemenea, Nina Holland, reprezentantă a Corporate Europe Observatory.

EFSA a organizat o festivitate cu ocazia împlinirii a 10 ani de activitate, culminată de o binecuvântare realizată de un episcop al bisericii catolice.

Sursa: Eco Ruralis


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger