Mai multe asociații de pescari și organizații de protecție a mediului denunță incapacitatea autorităților române de a absorbi banii europeni pentru dezvoltarea în domeniul piscicol, unul dintre cele mai mari bugere din UE. Prin urmare, au redactat o scrisoare deschisă adresată ministrului Agriculturii și Dezvoltării Durabile, prin care îi cer să rectifice prevederile care împiedică inițiativele în acest domeniu. Mai jos puteți citi integral scrisoarea deschisă, semnată de 18 asociații nonguvernamentale și de pescari.
“Programul Operaţional pentru Pescuit reprezintă una din şansele reale de dezvoltare a României atât în domeniul piscicol, cât şi pentru zonele, preponderent sărace, în care această activitate este larg răspândită.
România are unul dintre cele mai mari bugete din UE alocate pentru Programul Operaţional pentru Pescuit, în valoare de 307.618.942,7 Euro, însă până acum a dat dovadă de o crasă incapacitate de a absorbi aceste fonduri, problemele cu care se confruntă autoritatea de management ducând la exasperare Direcţia Generală pentru Pescuit a Comisiei Europene.
Cu o foarte mare întârziere, în această vară s-au lansat în cele din urmă mai multe apeluri de proiecte şi ghidurile aferente acestora. În acest sens vă semnalăm un lucru extrem de grav care sabotează din start acest pas înainte. Este vorba de prevederea conform căreia bugetul de salarii nu poate depăși 1% din totalul eligibil al proiectului. Această restricţie face imposibilă implementarea proiectelor ce vor fi finanţate în cadru POP.
Dacă, de exemplu, cineva ar accesa un proiect de 1.000.000 Euro, bugetul de salarii ar fi de 10.000 de Euro. Pentru un proiect care se întinde pe 2 ani ar însemna 416 Euro/lună total fond salarii, ceea ce în suma netă ar însemna aproximativ 250 Euro pe lună pentru toată echipa de management a proiectului. Un proiect de 1 milion Euro este totuși un proiect complex care are nevoie la un nivel minim de manager de proiect, asistent de proiect, contabil, expert pentru achiziţii publice, ceea ce ar rezulta în medie aproximativ 63 de euro net/ persoană / lună. Nu mai vorbim de faptul că pentru această muncă este nevoie de persoane calificate, care îşi asumă o mare răspundere prin administrarea unui astfel de proiect.
Bunele practici în domeniu stabilesc praguri de 15-20 % din valoarea eligibilă a proiectului pentru fondul de salarii, mergând până la procente mai mari în cazul proiectelor mai mici. Menţionăm faptul că înșişi reprezentanţii Comisiei Europene au sesizat faptul că această prevedere va avea consecinţe negative asupra capacităţii de a gestiona aceste fonduri.
În aceste condiţii vă rugăm să rectificaţi de urgenţă această prevedere care va îngropa orice iniţiativă de a aplica şi a administra un astfel de proiect în condiții de eficiență. Practic este o invitaţie la deturnare de fonduri şi evaziune fiscală. Sperăm că nu veţi accepta să fiţi părtaş la această acţiune de îngropare a Programului Operaţional pentru Pescuit.”
Foto: Flickr / Kristian F