Protectia mediului strica relatia dintre Medvedev si Putin

0

Marti, presedintele Rusiei, Dimitri Medvedev, a criticat deschis guvernul condus de fostul presedinte Vladimir Putin, acuzandu-l pe acesta ca ignora problemele mediului inconjurator cand vine vorba de investitii. Medvedev a mai anuntat ca e gata sa se foloseasca de toata greutatea lui de presedinte pentru ca aceasta problema sa fie rezolvata. Desi presedintele rus il critica foarte rar pe Putin, disputa lor a pornit de la redeschiderea unei fabrici de pe cel mai mare lac cu apa dulce de pe pamant, lacul Baikal.

La o intalnire cu oficialii guvernamentali, dar si cu ecologistii, presedintele Medvedev a declarat ca decizia premierului Putin de a redeschide fabrica de hartie din Baikal nu este una finala.Medvedev a subliniat ca ecologia nu are voie sa fie ultimul capitol pe agenda publica, spunand ca este o problema de mentalitate sa pui profitul in fata mediului.
“As vrea ca Guvernul sa se exprime in legatura cu aceasta problema. Sa-i lasam sa se ridice si sa spuna ca nu vrem proiecte majore de investitie care ne cauzeaza probleme ecologice de lunga durata”.Chiar daca Medvedev este un aliat apropiat de-al lui Putin, in ultimele luni au aparut din ce in ce mai multe contradictii intre cei doi. Putin n-a fost prezent la aceasta intalnire, aflandu-se intr-o vizita in Finlanda.
Fabrica ce a cauzat recenta controversa este controlata de oligarhul rus Oleg Deripaska si a fost inchisa in 2008 din cauza poluarii.Premierul Putin a propus in ianuarie redeschiderea ei, planificata pentru luna mai. La anuntarea deciziei, Putin a declarat ca a fost asigurat de oamenii de stiinta ca fabrica ce poate pune la dispozitie 2.000 de locuri de munca nu dauneaza mediului inconjurator.
In zona fabricii traiesc 1.500 de specii de plante si animale, dintre care unele sunt chiar unice in lume.Provocat de activistii de la WWF, presedintele Medvedev a spus raspicat: “Daca ma anuntati din timp, voi lua o decizie de comandant”.
Sursa: Reuters
Foto: Reuters

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger