Prospecţiunile pentru gaze de şist creează probleme şi în judeţul Constanţa

0

Vineri dimineaţă, în localitatea Chirnogeni (judeţul Constanţa) a avut loc o întâlnire tensionată între reprezentanţii companiei Prospecţiuni S.A. şi proprietarii de terenuri din regiune. Aceştia spun că firma face prospecţiuni abuziv, fără notificări sau despăgubiri, în vreme ce oficialii firmei susţin că întâmpină “erori procedurale” pentru a explica amplasarea unor ţăruşi pe terenurile oamenilor care nu şi-au dat acordul.

 

 

Vicepreşedintele companiei Prospecţiuni S.A, Mihai Mitroi, a invitat presa locală la o „şedinţa de lucru”, explicând că nu ar exista riscuri privind cutremurele, mediul sau fauna din zonă din cauza operaţiunilor executate de angajaţii companiei. Prospecţiuni S.A. acţionează în regiune sub contract cu compania americană Chevron, informează publicaţia locală Replica. Publicaţia citată menţionează cazul Mariei Vlad, care i-a reproşat reprezentantului companiei că nu informează corect cetăţenii, că face abuzuri şi este părtaşa companiei Chevron la concerte şi mese cu mici şi bere, menite a-i convinge pe localnici să accepte „un grav atentat la adresa proprietăţii private şi nu numai”.

„Ce se va întâmpla dacă veţi găsi gaze aici? Cum ne asiguraţi că nu vor fi cutremure, aşa cum se aude? Cum ne asiguraţi că nu va fi afectată pânza freatică? Dumneavoastră aţi făcut o şedinţă abuzivă. Nu aţi anunţat proprietarii şi aţi intrat pe terenurile lor. Probabil aţi depistat locurile unde să amplasaţi sondele şi mergeţi în continuare, fără niciun deranj”, a acuzat Maria Vlad. Un localnic din Plopeni, George Balaur, a continuat şi el în acelaşi ton: „Am văzut în localităţi în Statele Unite, unde s-a făcut exploatarea gazelor de şist prin fracturare hidraulică şi arată cumplit. Culturi, terenuri agricole, distruse şi toţi oamenii se plâng pentru că apa le este poluată, iar animalele le mor. Eu am venit aici nu să fac pe eroul, ci să mă exprim public. Sunt profund scandalizat de abuzurile care se practică şi pentru că ni se încalcă drepturile fundamentale din Constituţie”, a spus acesta, citat de Replica.

 

Vă invităm să citiţi aici care au fost acuzaţiile aduse de localnicii din regiunea constănţeană afectată de lucrările companiei Prospecţiuni S.A. şi reacţia reprezentantului firmei.

 

Sursa şi foto: Replica

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger