Project K, cel mai nou proiect al fondatorului Wikileaks, Julian Assange

0

La începutul acestei săptămâni, Julian Assange a anunțat lansarea ultimului său proiect, așa-numitul Project K, pe care îl numește ”cea mai importantă publicație geopolitică din toate timpurile.” Anunțul a fost făcut de fondatorul Wikileaks de la Ambasada Ecuadorului din Londra.

cart

Project K conține circa 1,7 milioane de dosare aparținând Departamentului de Stat american însărcinat cu comunicare diplomatică. Aceste materiale au fost, pe rând, strict secrete și apoi desecretizate, însă accesul publicului la aceste informații este dificil. ”O formă de secretizare sunt chiar complexitatea și accesibilitatea scăzută a acestor documente,” a declarat purtătoarea de cuvânt a Wikileaks, Kristinn Hrafnsson.

Cele aproape două milioane de ”cabluri” lansate luni în această arhivă acoperă intervalul 1973-1976, când în fruntea Departamentului de Stat american se afla henry Kissinger. Aceste dosare au fost adăugate arhivelor anterioare Wikileaks, publicate începând cu 2010, când soldatul american Bradley Manning a avut acces la serverele serviciilor secrete americane, trimițând peste 250.000 de documente către Wikileaks. ”Cel care controlează trecutul va controla viitorul, iar cel care controlează prezentul controlează și trecutul,” a declarat Assange, citând din celebrul 1984 al lui Orwell.

Această bază de date este menită să creeze o imagine complexă a relațiilor americane cu alte națiuni în timpul mai multor administrații prezidențiale, funcționând pe o infrastructură supranumită ”WikiLeaks Public Library of US Diplomacy (PlusD)”. ”Perioada anilor 70 în diplomație este cunoscută sub numele de Big Bang: atunci a luat naștere ordinea internațională modernă,” a declarat Assange în cadrul conferinței de presă. Printre protagoniștii acestor dosare se află, desigur, Kissinger, activ și în ziua de azi, la 89 de ani, la care se face referire în peste 200.000 de documente, precum și Margaret Thatcher, care a încetat ieri din viață.

Sursa: RT


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger