Proiectul TyGRe transformă cauciucurile uzate în energie şi alte materiale utile

0

Cauciucurile uzate sunt o sursă majoră de poluare a mediului înconjurător; numai în Europa, trei milioane de tone de cauciucuri sunt produse anual şi 60 – 70% dintre acestea sfârşesc aruncate. Pentru a schimba situaţia, Uniunea Europeană a creat TyGRe Project, un program care studiază modalităţi prin care vechile cauciucuri să fie transformate în surse de combustibil sintetic sau materiale pentru componente electronice.

Proiectul TyGRe analizează, în prezent, cele mai bune modalităţi de producere a gazului de sinteză (syngas) şi a carburii de siliciu din cauciurile uzate. Experimentele sunt realizate în cadrul şi sub coordonarea instituţiei Italian National Agency for New Technologies, Energy and Sustainable Economic Development (ENEA) din Portici, Italia. Pentru reciclarea cauciucurilor, bucăţile rămase (deşeurile) sunt încălzite într-un reactor, sub abur, la 1.000 de grade Celsius. Mare parte a energiei necesare pentru încălzirea deşeurilor poate fi dată de gazul de sinteză capturat, un compus de hidrogen, monoxid de carbon, dioxid de carbon şi metan.

Produsul rezultat în final poate fi utilizat ca şi combustibil, pentru că are o capacitate de funcţionare similară celei specifice gazului natural. Alte produse create prin gazificarea cauciucurilor sunt carbonul solid, care poate fi transformat în carbură de siliciu, un material necesar pentru producţia de ceramică, electronice şi care, în mod normal, nu se obţine prin metode tocmai ieftine. Un prototip de uzină de reciclare în acest mod a cauciucurilor este în construcţie, în prezent, tot în Italia, la Trisaia şi ar trebui să fie funcţională în curând. Se aşteaptă ca aceasta să proceseze cam 30 de kilograme de cauciucuri uzate pe oră şi va fi un model experimental pentru toate operaţiunile de reciclare de cauciucuri pe viitor.

Mai multe detalii: The TyGRe Project

Sursa şi foto: Inhabitat


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger