Proiectul Soci: Poveştile nevăzute ale celei mai costisitoare Olimpiade de Iarnă

0

Soci, gazda celei mai costisitoare ediții a Jocurilor Olimpice deIarnă, se află în mijlocul unui focar de violențe și sărăcie. Din 2009, fotograful olandez Rob Hornstra și jurnalistul Arnold van Bruggen au documentat poveștile oamenilor din Caucaz, viața din regiune și schimbările prin care aceasta a trecut pentru a găzdui Olimpiada. ‘Proiectul Soci‘ este un exemplu de slow journalism care pune Soci în contextual său real. “Când am început proiectul în 2009, ne interesau povestirile alternative dintr-o regiune care găzduiește cele mai costisitoare Jocuri Olimpice de Iarnă de până acum”, a spus Rob Hornstra în cadrul unei prezentări a Proiectului Soci în Haga. “Nu am mers din prima în locurile cele mai tensionate, pentru că ne-am dat seama că dacă mergem acolo din 2009, până în 2011 ne va fi deja interzis accesul în Rusia”.€™

 

de Bianca- Olivia Niţă

 

Proiectul Soci este finanțat prin crowdfunding și este o sumă de cercetări jurnalistice adunate din 2009 până în 2013, când celor doi li s-a interzis accesul în Rusia.

Stațiunea Soci se află la granița cu Caucazul de Nord. Cum te uiți pe hartă, la dreapta se află Cherchesia. La nord este Osetia, cunoscută pentru criza ostaticilor din 2004, când 1.000 de oameni au fost luați ostatici într-o școală din Rusia și cel puțin 250 dintre ei au murit. Mai la est de Osetia se află Ingușetia, urmată de Cecenia și de Daghestan, care are ieșire la Marea Caspică.

Ca jurnalist, accesul în zona Caucazului este dificil, în special din cauza serviciilor secrete rusești. Riscul este să ți se refuze pur și simplul accesul sau să fii arestat fără motiv. Inițial, blocarea accesului jurnaliștilor era menită, paradoxal, să dovedească că atmosfera este liniștită în zonă. O măsură de siguranță și mai stranie a fost că, în 2008, Rusia a recunoscut independența Abhaziei, o provincie a Georgiei care, între 1992 și 1993, a dus un război teribil pentru independență. Soci se află la 25 de km de granița cu Abhaazia, iar stadioanele se află la 5 km distanță de graniță. Dacă Rusia nu ar fi recunoscut independența Abhaziei, granița de conflict s-ar fi aflat la 5 km distanță de locul unde se dasfășoară competițiile. Investiția uriașă de la Soci nu a adus Abhaziei nimic, cu excepția construcției unei șosele.

 

Artilerie georgiană în Abhazia, rămăștiță a războiului din 2008. Kodori, Abhazia, 2010.

 

Hornstra și Van Bruggen au trecut munții pe peartea cealaltă de Soci, în 2010. Peste munți se află un sat numit Krasni Vostok, care înseamnă Estul Roșu. Inițial au vrut să intervieveze oameni, să viziteze școala și să facă poze cu copii îmbrăcați în legume pentru Festivalul Recoltei. Dar după câteva ore și un lanț rapid de telefoane ajunse până la Moscova, au fost nevoiți să plece. Ce au descoperit a fost paradoxul dintre suma uriașă investită în Olimpiadă și faptul că la nici 100 de km depărtare nu există șosele, iar oamenii din Ksasni Vostok au probleme cu electricitatea și gazul.

Prima documentare din cadrul Proiectului Soci a fost despre sanatoriile din Soci, vestite în toată Rusia pentru tratamentele lor. Acestea urmau să fie transformate până la Olimpiadă în hoteluri de lux. Hornstra și Van Bruggen au vizitat aceste sanatorii cu gândul de a le documenta înainte și după schimbare. S-au cazat la unul dintre ele și timp de 10 zile au trecut prin programul obișnuit și greu de înțeles la care se supune oricine merge acolo. “Pentru cineva din afară, procedurile sunt greu de înțeles, combinând tratamente cu nămol și ceaiuri de ciuperci și nămol. Am mers sănătoși și am ieșit destul de subrezi”, a spus Rob Hornstra. “Povestirile altor jurnaliști din anii ’50, ’60 și ’70 ajung cam la aceeași concluzie”, a completat el. La întoarcere, înainte de Olimpiadă, surpriza a fost că nici unul dintre sanatorii nu a fost terminat și nici unul din ele nu va fi deschis până în 2016.

 

 Metallurg, unul dintre cele cunoscut sanatorii din Soci. Construit pentru a găzdui muncitorii din industria metalului, este situat lângă uriașul sanatoriu al Armatei Roșii și lângă Ordzhonikidze, sanatoriul pentru mineri. Vedere din Soci, Rusia, anii 1980.

Dima primește tratament pentru arsuri. Matsesta, regiunea Soci, 2009.

 Echipament de tratament din sanatoriul Metallurg

Petrecere în sala de bal a sanatoriului Metallurg

 

După povestea sanatoriilor, Hornstra și Van Bruggen au documentat cântăreții din Soci, proiect care a fost prezentat și în cadrul World Press Photo în 2012. În restaurantele din Soci, în fiecare seară, începând cu ora 20.00, nu se mai vorbește pentru că începe să se cânte. “Cântăreții din Soci”€™ documentează atmosfera acestor locuri. Din dorința de a lăsa în urmă perioada sovietică, restaurantele împrumută tot soiul de elemente. În înțelegerea locală, modernul inseamnă Ikea și coloane grecești iar rezultatul e un mix greu de definit.

 

Regiunea Marele Soci se întinde circa 145 de kilometri de-a lungul țărmului mării și atrage, în mare parte, turiști ruși care vin pentru soare, mare, nisip și viață de noapte. Sunt multe restaurantele, iar competiția este acerbă. Majoritatea asigură entertainment. Cântăreții sunt de toate condițiile sociale și de toate vârstele. Unii cântă într-un singur loc tot anul, alții se mută dintr-un restaurant în altul în sezonul estival.

 

Yulia și Vasha. Adler, Sochi regio, 2011.

 

Cel mai popular sport în Nordul Caucazului sunt luptele. Să faci lupte e un semn că ești bărbat și unii dintre cei mai mari campioni olimpici la lupte provin din regiune. Sportul acesta este și o cale de a ieși din sărăcie. Un campion primește 100.000 de dolari și o mașină. Iar dacă nu ajungi campion, poți deveni gardă de corp.

Unele dintre cele mai dureroase documentări din cadrul proiectului sunt poveștirile despre satele din care dispar oameni, în speciali tineri bănuiți că au legături cu fundamentaliștii islamici. Este suficient ca un tânăr să aibă o barbă mai lungă că să dea de bănuit. De obicei sunt luați de mașini cu geamuri fumurii, fără numere de înregistrare, cel mai probabil aparținând seriviciilor secrete rusești. Odată luați, nu se mai întorc niciodată.

 

 

La momentul de față, pe lângă Olimpiadă, există și Formula 1 în Soci, iar acum stațiunea candidează ca să găzduiască Campionatul Mondial de Fotbal din 2018. Soci este proiectul de suflet al lui Vladimir Putin pentru că, copil fiind, mergea cu familia în vacanță acolo.

 

Urmăriți întreaga serie de povești și fotografii pe site-ul proiectului.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger