Proiectul minier aurifer cu cianură de la Certej a primit un nou acord de mediu. UPDATE: Mining Watch România îl va contesta în instanţă

0

Agenţia de Protecţia Mediului Hunedoara a revizuit acordul de mediu pentru proiectul minier aurifer cu cianuri de la Certej, judeţul Hunedoara. Potrivit informaţiilor postate de grupul Certej fără cianură, ieri, Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice a renunţat la procesul deschis anul trecut, pentru anularea acordului de mediu eliberat în 2012 de ANPM Timişoara, proces care se judeca la Tribunalul Bucureşti.

 

 

Anul trecut, ministrul Mediului, Rovana Plumb, declara despre acordul de mediu emis pentru proiectul minier de la Certej că este „ilegal şi iresponsabil, pentru că încalcă legislaţia românească şi europeană”. Potrivit activiştilor de mediu, acordul nou emis de APM Hunedoara reflectă „revizuirea ilegală a acordului de mediu acordat anterior prin care APM a solicitat Deva Gold S.A. completarea documentaţiei, în special a studiilor de impact asupra sitului Natura 2000 Munţii Metaliferi”, care ar urma să fie afectat de exploatarea minieră. Această revizuire a fost anunţată luna trecută de către APM Hunedoara; la momentul respectiv, patru ONG-uri de mediu şi mai mulţi cetăţeni au contestat decizia (detalii, aici).

„Revizuirea decisă de către APM Hunedoara nu face decât să demonstreze că acordul de mediu iniţial nr. 8/05.07.2012 a fost emis ilegal. Documentaţia solicitată în prezent de APM Hunedoara titularului de proiect în vederea revizuirii acordului ar fi trebuit să stea la baza emiterii acordului de mediu iniţial. (…) Revizuirile unui acord de mediu pot fi întreprinse în măsura în care survin modificări la proiectul aprobat. În cazul de faţă nu este vorba de o revizuire a cărei necesitate este dată de modificarea proiectului pentru care s-a emis acordul de mediu, ci de un demers întreprins pentru completarea documentaţiei legale. Un asemenea demers ţinteşte mai degrabă să acopere şi să completeze documentaţia întocmită nesatisfăcător şi care nu ar fi trebuit să conducă la emiterea unui acord de mediu”, avertiza, acum mai bine de o lună, Mining Watch România (detalii, aici; despre proiectul minier de la Certej puteţi citi aici).

În documentul emis de APM Hunedoara ca urmare a unei şedinţe din 12.11.2013 se specifică motivele revizuirii acordului de mediu – puteţi vedea mai jos documentul sau îl găsiţi aici:

 

 

 

În ceea ce priveşte renunţarea Ministerului Mediului la procesul deschis împotriva acordului de mediu emis anul trecut, pentru Certej, de ANPM Timişoara, TOTB a solicitat o poziţie oficială din partea reprezentanţilor acestuia, pe care o vom publica de îndată ce ne va parveni.

 

Surse şi foto: Certej fără cianură, Fără cianură la Certej, APMHD

 

UPDATE: Mining Watch România va ataca în instanţă noul acord de mediu emis pentru Certej

Potrivit unui comunicat de presă al Mining Watch România, organizaţia intenţionează să atace în instanţă noul acord de mediu emis de APM Hunedoara pentru proiectul minier aurifer cu cianură de la Certej, judeţul Hunedoara. „Noul act substituie şi revizuieşte ilegal acordul de mediu eliberat de Agenţia Regională de Protecţia Mediului Timişoara anul trecut. Avizul 8/05.07.2012 era atacat în contencios administrativ chiar de către Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, care ceruse în instanţă anularea sa. Deloc surprinzător, însă, tot ieri MMSC a renunţat la procesul pentru anularea acordului de mediu eliberat în 2012, proces ce se judecă la Tribunalul Bucureşti”, informează Mining Watch.

„Titularul de proiect Deva Gold SA a obţinut un prim acord de mediu pentru deschiderea exploatării cu cianuri din localitatea Certeju de Sus în vara anului 2012. În urma demersurilor realizate de societatea civilă, ministrul Rovana Plumb a declarat că Ministerul nu a fost notificat de emiterea respectivului aviz pe care îl considera ilegal şi iresponsabil. (…) Mining Watch România a semnalat faptul că, ulterior, MMSC a tratat cu delăsare cazul Certej, autorităţile de mediu amânând rând pe rând termenele de judecată până la retragerea definitivă de ieri a acţiunii de pe rolul instanţei.

Revizuirea unui acord de mediu, potrivit legii, poate fi întreprinsă doar în cazul modificării unui proiect aprobat, inaintea începerii lucrărilor de construire. În cazul acordului de mediu pentru Certej, procedura a constat în suplinirea documentaţiei incomplete pe baza căreia a fost emis acordul din 2012. Pe 12 noiembrie 2013, APM Hunedoara anunţa, însă, decizia Comitetului de Analiză Tehnică de emitere a unui nou acord de mediu în urma completării studiilor de securitate şi a celor de impact asupra sitului Natura 2000 Munţii Metaliferi. Data comunicată pentru depunerea contestaţiilor publicului interesat a fost 25 noiembrie, urmând ca în baza evaluării comentariilor şi sugestiilor primite, membrii CAT să decidă emiterea sau respingerea acordului de mediu. Cu toate acestea, deşi exploatarea minereurilor auro-argentifere în perimetrul Certej este încadrată cu ‘risc major’, APM Hunedoara a emis, la doar o zi distanţă de la primirea contestaţiilor, un nou acord de mediu revizuit”, se arată în comunicatul Mining Watch România.

„Ministerul Mediului se joacă de-a evaluarea impactului de mediu pe care o presupune un proiect minier de risc major cum e cel de la Certej şi prin agenţiile subordonate vrea să ascundă decizia politică a guvernului USL privind începerea mineritului cu cianuri cu orice preţ în Apuseni”, spune Roxana Pencea, coordonator de programe Mining Watch România. „Vom ataca în instanţă noul aviz emis pentru Certej deoarece nu sunt respectate procedurile legale şi vom notifica şi Comisia Europeană privind această gravă ameninţare la adresa unui sit Natura 2000”, susţine Ştefania Simion, coordonator juridic Mining Watch România.

Sursa comunicatului: Mining Watch România

 

Puteţi citi şi:

Remember Certej 1971: 89 de vieţi îngropate în nămol cu cianuri

Mining Watch România contestă revizuirea ilegală a acordului de mediu pentru Certej

Autorităţile de mediu tratează cu delăsare cazul Certej

12 proiecte de exploatare a aurului cu cianuri, supuse aprobării în România

Ministerul Mediului: „Avizul de mediu pentru Certej este ilegal şi iresponsabil”

Ministrul Rovana Plumb a dispus verificarea de urgență a acordului de mediu pentru proiectul de la Certej


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger