Proiecție de film și dezbatere: Exploatarea gazelor de șist în România

0

Make A Point şi Asociaţia Vira organizează în cadrul Make a Joi proiecţie de film şi dezbatere pe tema ”Exploatarea gazelor de şist în România: Provocările societăţii civile în medierea deciziilor statului şi intereselor comunităţii.” Evenimentul are loc joi, 26 aprilie, ora 20.00, la sediul Asociaţiei Make a Point din incinta Postăvăriei Române (Șos. Morarilor, nr.1, sect. 2, Bucureşti). Intrarea este liberă.

 

Proiecţiile se rezumă la documentarul work in progress “Ia mâna de pe şist” produs de ViraFilms şi fragmente din filmul “Gasland” (2010), regizat de Josh Fox. Imaginile prezintă scene din realitatea conturată în jurul gazelor de şist: campanii de informare, proteste, investigaţii. Cum se activează societatea civilă atunci când Statul o ignoră?

După documentar, dezbatem pe marginea evenimentelor din România, despre hotărâri guvernamentale şi despre cum societatea civilă nu a avut acces în luarea deciziilor de către statul roman. Punem în discuţie modul în care s-a realizat concesionarea perimetrelor pentru lucrările de explorare şi exploatare a gazelor de şist prin metoda fracţionarii hidraulice.

“Pentru a adopta respectivele Hotărâri de Guvern era nevoie de :

– consultarea societăţii civile, ONGuri, mediul academic, asociaţii profesionale cu expertiză în domeniu.

– informarea şi consultarea autorităţilor locale din ariile concesionate

– o evaluarea a impactului asupra mediului

– un accept prealabil al  autorităţii competente în domeniul gospodăririi apelor” (citat dintr-un manifest publicat pe Facebook )

În ultimele luni, societatea civilă s-a activat în această privinţă (au avut loc proteste în Bucureşti, Bârlad, Cluj, Constantă etc şi s-au constituit grupuri de iniţiativă. Autorităţile locale din Bârlad, s-au implicat activ în informarea şi mobilizarea cetăţenilor, în urma sesizărilor făcute de către societatea civilă.

ViraFilms este un proiect de producţie de film prin care Asociaţia Vira îşi propune să documenteze fenomene culturale şi realităţi sociale.

Pentru mai multe detalii accesaţi:

http://makeapoint.ro/blog/

http://vira.ro

http://apanugaze.ro

Detalii despre cum puteți ajunge la locație găsiți aici.

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger