Proiecție de film și dezbatere cu ocazia comemorării a 30 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobîl

0

Organizațiile Greenpeace România, TERRA Mileniul III și Bankwatch România vă invită marți, 26 aprilie, la proiecția filmului documentar “Cernobîl Cafe” (r. Michael Baudoncq, Franța, 2016). Evenimentul va avea loc la Centrul Ceh din București începând cu ora 19.00.

La 30 de ani după cel mai cunoscut accident nuclear din istorie, la Cernobîl apar semne de viață. Temerile generațiilor mai vechi par să fie înlocuite de fascinația celor tineri. Cernobîl devine o stranie destinație turistică cu o popularitate în creștere. În tot acest peisaj o cafenea își desfășoară activitatea în inima zonei de excludere din cel mai toxic punct al planetei. Dar, cu nivelul radiațiilor încă periculos de mare, rămân semne de întrebare dacă regiunea va putea fi vreodată recuperată cu adevărat.

O cafenea ca oricare alta, Café 10 din Cernobîl servește zilnic mâncare tradițională ucraineană curioșilor care vor să vadă faimosul reactor. Este un loc prietenos și primitor, plin de turiști veniți din toate colțurile lumii, mulți dintre ei tineri care nu își amintesc de dezastrul nuclear din 1986. Singurele elemente care evidențiază faptul că este una dintre cele mai toxice zone de pe Terra sunt aparatele Geiger de pe mese.

Mai multe detalii despre film găsiți aici.

Proiecția va fi urmată de o discuție pe tema riscurilor pe care le implică energia nucleară. Vor participa Lavinia Andrei (TERRA Mileniul III), Ana Maria Seman (Bankwatch România) și Ionuț Cepraga (Greenpeace România). Dezbatera va fi moderată de către Alexandru Ciochia (Radio Lynx).

Accesul la eveniment este liber. Centrul Ceh se află pe strada Ion Ghica, nr. 11, București.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger