Proiectele de mediu, întârziate din cauza gestionării proaste a fondurilor europene

2

Aproape 100 de organizații neguvernamentale și societăți comerciale s-au adresat, printr-o scrisoare deschisă, primului ministru, Emil Boc, și ministrului Afacerilor Europene, Leonard Orban, pentru a le semnala modul inacceptabil în care sunt gestionate fondurile europene în cadrul a două linii de finanțare aflate în grija Autorității de Management pentru Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AM POSDRU), respectiv Autorității de Management pentru Programul Operațional Dezvoltarea Capacității Administrative (AM PODCA).

Semnatarii sunt solicitanți care au depus cereri de finanțare în cadrul a două cereri de proiecte – una gestionată de prima autoritate mai sus menționată, cealaltă de cea de a doua, care au avut termen de transmitere a cererilor în luna ianuarie a acestui an. La aproape zece luni de la acel moment, niciun solicitant nu a primit nici un răspuns la cererea de finanțare depusă.

La finalul săptămânii trecute, aflând de demersul organizațiilor semnatare, cele două autorități au considerat de cuviință să preîntâmpine transmiterea scrisorii deschise, lansând comunicate prin care solicitanții sunt anunțați că se estimează a primi răspunsuri, în cel mai bun caz, la sfâritul lunii ianuarie 2012, adică la mai bine de un an de la transmiterea cererilor de finanțare. În ambele comunicate sunt invocate, pentru a justifica această întârziere, procedurile de achiziție publică efectuate în vederea contractării serviciilor de evaluare.

AM POSDRU, de exemplu, care la momentul lansării cererii de proiecte avea contract cu un furnizor de evaluare, susține că a realizat, în data de 18 ianuarie 2011, că sub acel contract (ce urma să expire pe 17 iunie a.c.) nu vor putea fi evaluate cele aproximativ 1.900 de proiecte depuse și, în consecință a lansat o nouă procedură de achiziție publică. Această explicație conține, însă, un neadevăr, întrucât aceeași autoritate invoca numărul foarte mare de cereri (de “câteva mii”) care au blocat sistemul ActionWeb, la prima lansare a cererii de proiecte, de la mijlocul lunii decembrie 2010 (deci cu o lună în urmă față de 18 ianuarie 2011).

Mai mult, din comunicatul AM POS DRU rezultă că, deși a conștientizat din timp necesitatea încheierii unui nou contract pentru serviciul de evaluare, a lansat procedura de achiziție publică abia pe data de 23 martie 2011. Și, cu toate că vechiul contract urma să expire pe 17 iunie 2011, a stabilit și anunțat câștigătorul licitației pentru noul contract abia pe 2 august 2011. Toate acestea ne îndreptățesc să ne punem semne de întrebare serioase cu privire la bunele intenții și profesionalismul conducerii acestei Autorități.

Potrivit scrisorii deschise, prin Cererea de proiecte nr. 112 din cadrul POS DRU ar urma să se finanțeze aproximativ 300 de proiecte, în cadrul fiecăruia a urma, de asemenea, să fie înființată minim o entitate de economie socială și să fie create minim zece locuri de muncă. “Suntem convinși că nu este necesar să mai insistăm pe faptul că aceste deficiențe grave în gestionarea fondurilor europene se produc în condițiile în care gradul de absorbție a acestora de către România este, în prezent, de aproximativ 3,7%”, subliniază semnatarii scrisorii deschise, printre care se numără reprezentanți ai Centrului de Resurse pentru Participare Publică, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, Asociația Salvați Dunărea și Delta, ActiveWatch, Asociația Terra Mileniul III, Pro Democrația.

Semnatarii scrisorii așteaptă răspuns din partea primului ministru cu privire la modul în care văd soluționarea acestei situații.

Foto: Flickr / Images_of_Money


2 comentarii

  1. ce-are a face posdru si podca cu mediul din titlu?
    castigatorul serviciilor de evaluare a fost contestat in instanta care, instanta, nu s-a pronuntat de aproape un an in acest caz. aici nu este vorba doar despre AM-urile celor doua PO-uri…

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger