Proiect de fântână comunitară care ar garanta accesul gratuit la apă al oamenilor din Rahova

0

În București există, în prezent, mai puțin de 30 de fântâni publice, de unde oamenii pot bea apă gratis. Dintre acestea, 13 sunt construite înainte de 1940, iar 16 au apărut după 2000. Asociația Ecopolis vrea să construiască un izvor de mare adâncime în cartierul Rahova, un izvor care să aducă comunitatea împreună.

Un spațiu din cartier ocupat în prezent de mașini ar putea fi redat oamenilor care ar avea acces gratuit la apă de calitate în cartierul lor. Forarea puțului de mare adâncime, amenajarea fântânii și a întregului spațiu comunitar astfel creat vor fi realizate în sectorul 5 din Capitală, la intersecția  dintre Calea Rahovei  cu strada Soldat Croitoru Vasile și strada Amurgului.

Bucureștiul este una dintre puținele capitale europene unde apa în spațiul public lipsește aproape cu desăvârșire, fie sub formă de fântâni, cișmele sau țâșnitori. Deși autoritățile publice ar putea asigura gratuitatea ei, majoritatea bucureștenilor plătesc apa pe care o beau. Pentru persoanele cu venituri mici, mai ales, această problemă este acută.

Proiectul își propune să implice și comunitatea din Rahova, mai precis meșterii care pot contribui la construcția fântânii. În etapa construcției, oamenii din cartier vor fi invitați la „cafenele publice” unde vor fi discutate utilitățile fântânii și opțiuni de folosire a puțului în beneficiul comunității.

Proiectul “Izvoare urbane pentru comunitate” este realizat de Ecopolis – Centrul pentru Politici Durabile, în parteneriat cu Primăria Sectorului 5, cu finanțare din partea ING Bank.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger