Programul NSA de supraveghere a populaţiei prin ascultarea telefoanelor mobile este ilegal

0

Săptămâna trecută, un tribunal federal din SUA a decis că programul controversat de spionaj al NSA (Agenţia Naţională de Securitate), prin care se colectează informaţii prin intermediul ascultării telefoanelor mobile, este ilegal. Este vorba despre unul dintre programele de spionare a populaţiei americane dezvăluite de Edward Snowden în urmă cu doi ani.

 

 

Până acum, NSA şi guvernul SUA au susţinut că programul lor este legal în virtutea legii “Patriot Act”; joi, o curte de apel din Manhattan a decis că această lege, intens invocată de autorităţile americane ca modalitate de a combate terorismul, nu autorizează, sub nicio formă, Agenţia Naţională de Securitate (NSA) să asculte, fără discriminare, orice telefon, al oricărui american. Judecătorul Gerard Lynch a explicat, în decizie: “O asemenea extindere a resurselor guvernamentale asupra ceea ce însemna până nu demult arhivă privată ar constitui o gâtuire fără precedent a aşteptărilor americanilor legate de intimitate. O astfel de decizie majoră ar trebui să fie precedată de o dezbatere substanţială şi exprimată fără echivoc. Nu există vreo dovadă că a existat o astfel de dezbatere”.

Deşi decizia curţii fără îndoială crucială, nu impune un termen limită congresului american pentru anularea programului, ci lasă această instituţie să decidă după cum doreşte în legătură cu modalitatea de a respecta decizia, în spiritul “siguranţei naţionale”. Este posibil, totodată, ca programul de spionaj al NSA să sufere doar modificări minore, pentru a fi oferită publicului iluzia că s-a schimbat ceva şi să s-au făcut eforturi pentru respectarea deciziei curţii, scrie site-ul The Mind Unleashed. Însă decizia poate avea implicaţii pozitive asupra situaţiei lui Edward Snowden, care a fugit din SUA şi trăielte în exil şi pe care mulţi politicieni americani au încercat să îl eticheteze drept trădător.

 

Sursa, foto şi mai multe detalii: The Mind Unleashed

 

Puteţi citi şi:

Protest la Washington împotriva programelor de supraveghere a populaţiei

Edward Snowden, nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger