Programul Landsat al NASA a împlinit 40 de ani

1

Landsat, programul NASA de observare a Pământului cu ajutorul sateliţilor, a împlinit 40 de ani de existenţă la începutul acestei săptămâni. Pentru a marca momentul, agenţia a făcut publice o serie de fotografii adunate de-a lungul anilor, considerate cele mai interesante sau mai spectaculoase, dar şi unele care arată cum s-a schimbat peisajul terestru în aceşti 40 de ani.

 

 

Primul satelit din programul Landsat a fost lansat pe 23 iulie 1972; lui i-au urmat alte şase lansări succesive, dintre care satelitul cu numărul 5 şi cel cu numărul 7 sunt, şi în prezent, operaţionali. Imaginile surprinse de sateliţi în ultimii 40 de ani sunt folosite în diverse aplicaţii, cum ar fi şi binecunoscuta aplicaţie Google Earth, spre exemplu (dar nu numai). Studii ştiinţifice, analize, măsurători, toate s-au folosit de imaginile oferite de acest program. Următoarea lansare de satelit în cadrul Landsat este programată pentru anul 2013.

Cum imaginile surprinse de sateliţi au fost, de multe ori, dincolo de cuvinte şi imaginaţie, NASA a creat secţiunea „Earth as Art” (Pământul ca artă), unde publicul a putut vota cele mai frumoase capturi, care par mai degrabă picturi abstracte decât simple fotografii. Mai jos sunt cele care alcătuiesc „top 5” cele mai spectaculoase imagini din categorie:

 

Locul 5: Lacul Eyre, Australia

 

Locul 4: Algeria (nisip bătut de vânt)


 

Locul 3: Râul Mississippi (SUA)

 

Locul 2: Delta Yukon (Alaska)

 

Locul 1 – Van Gogh din spaţiu: Insula Gotland, Marea Baltică


Găsiţi aici diverse imagini comparative, din anii de început ai programului şi, respectiv, din prezent, care arată cum s-au modificat diferite zone de pe Pământ, ba chiar şi cum a evoluat gaura de ozon de deasupra Antarcticii.

 

Sursa: Mongabay News

Foto: NASA


Un comentariu

  1. Pingback: Instrument Google Earth care ne arată cum s-a schimbat planeta | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger