Programul cornul și laptele e confirmat de știință – cît de important e micul-dejun

0

Copiii care sar peste micul-dejun sunt mai obraznici; hipoglicemicii sunt mai anxioși și mai violenți. Mîncarea poate fi deci un factor important pentru liniștea socială.

Se pare că programul cornul și laptele e o idee foarte bună. Într-o carte despre autocontrol e prezentat un experiment care demonstrează importanța micului-dejun.

Tuturor copiilor dintr-o clasă li s-a spus să sară peste micul-dejun într-o dimineață. Cînd au ajuns la școală, jumătate dintre ei, aleși la întîmplare, au fost hrăniți. Pedagogii, care nu știau care sunt copiii flămînzi și care cei sătui, au raportat că aceștia din urmă s-au comportat mult mai bine decît ceilalți și au fost mai receptivi la lecții. După primele ore, tuturor copiilor li s-a dat mîncare și diferențele au dispărut ca prin farmec.

Același lucru e valabil și pentru adolescenți și adulți. Psihologii finlandezi au observat că 90% dintre delicvenții juvenili arestați aveau un nivel scăzut de zahăr în sînge. Pe baza aceluiași principiu, după ce unui număr semnificativ de infractori li s-a testat nivelul de glucoză s-a putut anticipa cu o acuratețe de 80% care dintre ei vor continua să comită acte violente. Aceleași efecte s-au observat și la diabetici, despre care se știe că pot fi impulsivi și agresivi.

Hipoglicemia e bineînțeles doar corelată cu impulsivitatea, nu o cauză principală a acesteia dar morala poveștii e destul de clară: oamenii trebuie să mănînce bine de la primele ore ale zilei.

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger