Profitul parcurilor SeaWorld a scăzut cu 84%, după acuzații de maltratare a balenelor

0

Confruntați cu valuri uriașe de știri despre probleme mai mult sau mai puțin acute care afectează omenirea, putem avea uneori impresia că informația devine neputincioasă. Însă un astfel de exemplu, în care un film documentar reușește să modifice realitatea, reușește să învingă scepticismul. Faptul că profitul lanțurilor de parcuri acvatice SeaWorld a scăzut cu 84%, după lungi controverse legate abuzurile la adresa animalelor practicate de companie, arată forța deciziei publicului.

Totul a pornit de la documentarul Blackfish, realizat în 2013, care susține că celebrele balene ucigașe (Orcinus oca) folosite la show-urile SeaWorld sufereau în repetate rânduri abuzuri. Filmul e concentrat pe povestea lui Tilikum, o balenă ucigașă care trăiește în captivitate și care a fost implicată în moartea a trei persoane. Autorii documentarului vorbesc pe larg despre ce presupune pentru acest uriaș mamifer viața în captivitate, cu toate pericolele ei, deopotrivă pentru animal și pentru îngrijitori sau dresori. Compania SeaWorld a negat aceste acuzații, spunând că filmul induce în eroare și nu ține cont și de la investițiile făcute anual în cercetare și conservarea speciilor marine.

Imediat după lansarea Blackfish, numărul spectatorilor de la show-urile de dresură cu delfini și balene ucigașe, care umpleau nu demult stadioane întregi, a început să scadă simțitor. Valoarea de piață a SeaWorld s-a redus la mai puțin de jumătate, iar fostul CEO a fost forțat să demisioneze. Ultimii doi ani au însemnat pentru lanțul american de parcuri marine o continuă campanie de marketing, menită să readucă publicul la spectacole și să contracareze acuzațiile activiștilor de mediu. Unul dintre punctele-forte din argumentația acestora din urmă vizează durata de viață a balenelor ucigașe care trăiesc în captivitate, semnificativ mai mică decât a animalelor care trăiesc în mediul natural. Costul acestei campanii, în care au fost prezentați, printre altele, veterinari care îngrijesc balenele ucigașe în captivitate, s-a ridicat la 10 milioane de dolari.

Jared Goodman, director al organizației People for the Ethical Treatment of Animals (Peta), susține că prăbușirea profitului de la 38 de milioane de dolari, la 18 milioane de dolari, nu este de mirare. ”SeaWorld este în mijlocul unui scandal de spionaj, animalele mor în acvarii, iar zeci de mii de oameni s-au opus proiectului lor de a mai construi o nouă închisoare pentru balene ucigașe, așa că nu e o surpriză faptul că profitul SeaWorld a scăzut din nou. Pur și simplu, familiile nu mai vor să cumpere bilete ca să vadă balene ucigașe înnebunind în acvarii mici, iar profiturile SeaWorld nu se vor recupera, la fel cum nici balenele nu se vor recupera, decât după ce parcurile de distracții și vor goli acvariile și vor construi sanctuare marine pe coastă,” arată activistul.

 

Noul CEO al companiei a declarat, în urma anunțului despre scăderea uriașă a profitului, că e pregătit să meargă până în pânzele albe pentru a demonstra adevărul, respectiv că SeaWorld nu maltratează animalele marine și că acestea au condiții de viață foarte bune în captivitate. Celebrele parcuri marine pregătesc deja expoziții de rechini și un nou concept, care invită oamenii să înoate alături de delfini în medii ”ca în natură.”

 

 

Sursa: The Guardian

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger