Dupa 2011, ritmul productiei de carbune asigurata de actualele bazine carbonifere se va diminua, urmand sa atinga nivelul din 1990 pana in 2037 si sa scada cu 50% in urmatorii 40 de ani, arata un nou studiu. Informatia contrazice estimarile de pana acum, care spuneau ca rezervele de carbune vor aproviziona lumea timp de 200-400 de ani la ritmul actual de consum.
Predictiile privind declinul rezervelor de carbune nu sunt noi, insa noul studiu, publicat in jurnalul stiintific international Energy de doi cercetatori de la Universitatea din Texas, Austin, este prezentat drept cea mai recenta si mai obiectiva analiza stiintifica pe marginea acestei probleme, scrie Huffington Post, si un alt motiv pentru ca omenirea sa treaca mai repede la energie regenerabile.
Cei doi cercetatori spun ca aproape toate bazinele carbonifere importante ale lumii sunt cunoscute de multa vreme si ca ultima rezerva de proportii a fost descoperita in ultimii 50 de ani, potrivit portalului Scitizen. Ei recunosc ca exista surse de carbune virgine in Alaska si Siberia, insa sunt de parere ca dificultatile si timpul necesar pentru exploatarea lor nu va afecta data preconizata de ei pentru declinul productiei de carbune.
Foto: Flickr/Partha Sarathi Sahana