Producătorii de insecticide încearcă să prevină decizia care ar putea salva albinele din Europa

1

Astăzi are loc cel de-al doilea vot al statelor membre UE privitor la interzicerea pesticidelor care decimează populațiile de albine. Însă nici companiile producătoare de insecticide nu stau cu mâinile-n sân, amenințând specialiștii cu procese sau apelând la lobby privat pentru a determina guvernele să nu interzică folosirea acestor substanțe dăunătoare.

bee-pollinating

Astăzi vom afla ce soartă le va fi rezervată albinelor, care se confruntă în ultimii ani cu scăderi masive ale populațiilor, în urma folosirii extensive ale insecticidelor neuroactive. La votul din martie din cadrul Comisiei Europene, România s-a numărat printre țările care a votat împotriva interzicerii insecticidelor, Ministerul Agriculturii declarând pentru TOTB că folosirea acestor insecticide este necesară, neexistând metode eficiente de combatere a dăunătorilor, contrar opiniei crescătorilor de albine.

În tot războiul insecticidelor, companiile producătoare au apelat la strategii de persuasiune a guvernelor, încercând să influențeze decizia în favoarea intereselor comerciale, neglijând studiile alarmante referitoare la această problemă. Potrivit The Guardian, compania Syngenta, lider în această industrie, a amenințat cu darea în judecată a oficialilor UE care au fost implicați în publicarea unui studiu care afirmă că aceste pesticide prezintă un risc inacceptabil pentru sănătatea albinelor. Acest studiu a stat la baza Comisiei Europene de a supune la vot posibilitatea interzicerii acestor substanțe pe o durată de doi ani.

Purtătorul de cuvânt al companiei Bayer Cropscience a declarat la rândul său că speră ca, până la urmă, ”Comisia va înțelege nevoia de aceste substanțe. Există nenumărate dovezi care demonstrează folosirea sigură a acestora și un număr din ce în ce mai mare de state membre care refuză tendința din ce în ce mai pronunțată de a face agricultură de muzeu,” a spus Julian Little, citat de ziarul britanic. De altfel, lideri ai industriei chimice au apelat la lobby privat pentru a preveni interdicția, Bayer și Syngenta propunând chiar o strategie de salvare a albinelor, printre măsurile căreia se numără plantarea florilor în jurul culturilor agricole. Potrivit ziarului Observer, lobby-ul a început însă precoce, printr-o serie de scrisori trimise de companii guvernelor. Una dintre aceste scrisori, obținută de Corporate Europe Observatory, susține că interzicerea acestor substanțe ar determina scăderea recoltelor cu până la 40%.

Hotărârea Comisiei a fost susținută de societatea civilă, care a semnat masiv petiții împotriva folosirii acestor substanțe chimice, iar Owen Paterson, secretar britanic pe probleme de mediu care s-a pronunțat în favoarea folosiri insecticidelor, a primit nu mai puțin de 80.0000 de mailuri de la cetățeni, aflux pe care l-a numit drept ”atac cibernetic”.

Deși corporațiile producătoare de insecticide neuroactive susțin că nu există studii care să ateste efectele lor dăunătoare, specialiștii îi contrazic, arătând că decimarea populațiilor de albine va avea efecte dramatice asupra ecosistemelor, plantele rămânând fără principalul agent polenizator. Să sperăm că votul de azi va fi responsabil și va lua în calcul efectele devastatoare pe termen lung ale folosirii acestor substanțe.

Sursa: The Guardian

Foto: Link2portal.com


Un comentariu

  1. Pingback: Insecticidele dăunătoare insectelor, interzise în Europa | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger