Producătorii de bere germani sunt îngrijorați de efectele fracturării hidraulice asupra calității băuturilor

0

Într-o scrisoare adresată mai multor ministere din Berlin, producătorii de bere germani și-au exprimat îngrijorarea că exploatarea gazelor de șist prin metoda fracturării hidraulice ar putea contamina resursele de apă din care-și fac berea și încălca astfel legea purității berii adoptată în 1516, scrie Der Spiegel. Legea cu pricina, Reinheitsgebot, a fost prima din lume privind puritatea unui aliment.

Guvernul condus de cancelarul Angela Merkel a schițat un proiect de lege cu norme privind frackingul (fracturarea hidraulică), însă producătorii de bere spun că legile propuse nu merg îndeajuns de departe. În scrisoarea trimisă de Federația Germană a Producătorilor de Bere către șase ministere federale se spune că „schimbările legale plănuite până acum de guvernul federal nu sunt suficiente pentru a garanta siguranța surselor de apă potabilă și nu iau în considerare cerințele din Reinheitsgebot”. Semnatarii subliniază că industria berii este dependentă de apa de înaltă calitate și că frackingul ar putea reduce sau chiar elimina complet siguranța rezervelor de apă. Federația producătorilor cere guvernanților să continue dezbaterea pe acest subiect înainte să ia o decizie finală.

Încercările de introducere a unei legislații privind fracturarea hidraulică în Berlin au fost amânate de mai multe ori. La mijlocul lui mai, cabinetul condus de Merkel a aprobat o propunere de interzicere a frackingului în zonele de captare ale lacurilor, surse de apă potabilă, însă anumite regiuni ar urma să fie exceptate de la această interdicție. Guvernarea de la Berlin vrea să dezvolte o lege care să definească condițiile în care tehnologia poate fi folosită în Germania. Fracturarea hidraulică este folosită pentru a elibera gaze de șist din depozitele de piatră din adâncurile pământului. Procdura este controversată pentru că implică folosirea de substanțe chimice ce pot contamina sursele de apă.

Foto: Flickr


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger