Producător francez de vin, pasibil de închisoare pentru refuzul de a folosi pesticide

2

Producătorul de vin Emmanuel Giboulot era pasibil de o amendă de 30.000 de euro şi şase luni de închisoare, pentru că “nu a luat măsurile preventive necesare” împotriva unei bacterii care atacă via, scrie TreeHugger. Măsurile respective însemnau folosirea unor pesticide, dar Emmanuel Giboulot a refuzat să le aplice, pentru că el oferă produse organice.

 

 

Refuzul lui Emmanuel Giboulot, însă, l-a plasat în afara legii franceze: el a încălcat o directivă care prevede uzul de pesticide împotriva bolii Flavenscence dorée, o maladie a viţei de vie, care ameninţă regiunea Côte-d’Or din Burgundia, Franţa. Potrivit publicaţiei The Guardian, cel puţin 12 hectare de vie au fost distruse, în 2012, de această boală. Scopul pesticidelor ar fi de a reduce populaţia de purici de frunze (familia Cicadellidae), insecte despre care se consideră că ajută la răspândirea bacteriei Flavenscence dorée. The New York Times scrie că Franţa este al treilea mare utilizator de pesticide din lume, după SUA şi Japonia.

Însă Giboulot a spus că pesticidele sunt dăunătoare insectelor şi animalelor care fac bine viei şi că s-ar putea că nici măcar să nu fi fost eficiente în prevenirea apariţiei acestei boli a viţei de vie. El avea opţiunea, pentru a nu-şi pierde titulatura de producător organic, de a folosi un alt tip de pesticid, din categoria celor considerate mai puţin periculoase pentru natură, dar care, oricum, este tot o neurotoxină. „Tatăl meu a început agricultura organică în anii 1970 şi acum suntem pe deplin producători organici şi biodinamici. Nu vreau să arunc pe apa sâmbetei zeci de ani de muncă prin aplicarea unui tratament ale cărui efecte asupra viei, produsului rezultat şi asupra sănătăţii consumatorilor nu au fost încă dovedite”, a declarat francezul în luna noiembrie a anului trecut pentru Decanter.

Giboulot cultivă peste 10 hectare cu viţă de vie pentru a produce soiurile de vin Côte de Beaune şi Hautes Côtes de Nuits. O petiţie online a fost înfiinţată pentru retragerea acuzaţiilor care i-au fost aduse de către statul francez şi a pedepsei la care putea fi condamnat; până acum, petiţia a strâns peste 55.000 de semnături (update). Francezul crede că există moduri naturale de a preveni bolile viţei de vie: „Nu încerc să fiu radical. Vreau doar să arăt oamenilor că există opţiuni şi că trebuie, întâi de toate, să ne gândim la sănătatea noastră şi a clienţilor noştri”, a declarat acesta.

 

UPDATE

Ieri, 24 februarie, Emmanuel Giboulot a apărut în faţa instanţei din Dijon, Franţa. Pedeapsa cerută împotriva lui a fost, în cele din urmă, de 1.000 de euro, dar judecătorul a amânat pronunţarea deciziei finale până pe data de 7 aprilie.

 

Sursa şi foto: TreeHugger,  Le Monde

 

Puteţi citi şi:

România modificată genetic

Pesticidele micşorează albinele

Autoritățile, despre problema albinelor: “Pesticidele sunt necesare. România nu are alternative de tratare a dăunătorilor”

România a votat împotriva interzicerii pesticidelor care ucid albinele

Erbicidele, asociate cu depresia fermierilor


2 comentarii

  1. Giboulot cultivă peste 10 hectare cu viţă de vie pentru a produce soiurile Côte de Beaune şi Hautes Côtes de Nuits.

    … Côte de Beaune şi Hautes Côtes de Nuits nu sînt soiuri de viță de vie 🙂

    • poate s-a referit ca cultiva vita de vie pentru a produce vinurile numite asa, oricum nu le cunosc. Dar chestia este daca toate celelalte culturi de vita de vie sunt tratate impotriva acestei contaminari inseamna ca cultura lui nu prezinta risc pentru acestea, doar el risca sa aiba propria cultura afectata, nu?
      Oricum, bravo lui !

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger