Emisiile de gaze de seră ale umanităţii au accelerat procesul de acidulare a oceanelor, care a ajuns să atingă, în prezent, o viteză fără precedent în ultimii 300 de milioane de ani, anunţă cu îngrijorare oamenii de ştiinţă. Această creştere negativă arată că, de fapt, nu suntem conştienţi de consecinţele ei, mai spun cercetătorii.
Odată cu efectul de încălzire a planetei, dioxidul de carbon se infiltrează în oceane şi formează acidul carbonic. Drept urmare, apa devine tot mai acidă. PH-ul apei scade, în prezent, cu 0,1 pe secol, iar acest proces afectează organisme marine precum coralii, în special, dar şi diverse specii de animale, care ajung să îşi schimbe comportamentul ori chiar pe cale de dispariţie. Potrivit unor cercetători de la Universitatea Columbia, doar acum 55 de milioane de ani s-ar mai fi înregistrat o rată de acidulare îngrijorătoare a apelor planetei, comparativ cu timpurile prezente.
La vremea respectivă, arată calculele echipei conduse de profesorul Bärbel Hönisch, cantităţi mari de metan au fost eliberate în atmosfera planetei şi au dus la o încălzire globală rapidă, plus acidularea oceanelor, urmate de extincţii în masă. Dar chiar şi atunci, a fost nevoie de cel puţin 3.000 de ani pentru ca pH-ul oceanelor să scadă cu 0,5. Iar acidularea nu este singurul pericol pentru apele planetei cauzat de emisiile de gaze de seră, spune Nicolas Gruber, cercetător la Institutul Federal de Tehnologie din Zurich, Elveţia. Viaţa marină se confruntă cu pericolele creşterii temperaturii apei şi ale lipsei de oxigen. „Nu putem să nu luăm în calcul aceste efecte. Şi chiar dacă ştim pentru fiecare tip de ameninţare ce urmări poate avea, nu avem nici o idee, de fapt, despre cum vor arăta efectele combinate”, a mai atras atenţia Gruber.
Sursa: New Scientist
Un comentariu
Dacă nu putem opri procesul de acidifiere , să-l compensăm. Să introducem – usor, gradual, proporţional cu acidularea apei- substanţe bazice mult diluate care să le neutralizeze pe cele acide şi să frâneze astfel procesul.