Problema rinocerilor devine o urgență și în Malaezia

0

După ce specia de rinocer Javan a fost oficial declarată dispărută din Vietnam, iar în Africa de Sud s-au înregistrat recorduri negative la braconaj (vânătoarea ilegală a rinocerilor pentru corn fiind întreținută de cererea de pe piața medicinei asiatice), a venit rândul Malaeziei să conștientizeze pericolul în care se află rinocerii ce trăiesc pe insula Borneo.

 

”Malaezia trebuie să acționeze de urgență pentru a preveni dispariția grupului de rinoceri care mai trăiește pe insula Borneo”, este mesajul transmis public de către o coaliție de grupuri ecologiste și pentru protecția animalelor și mediului. Astfel, Borneo Rhino Alliance, Land Empowerment Animals People, Resources Stewardship Consultants, Malaysian Nature Society, TRAFFIC Southeast Asia și WWF-Malaysia s-au unit într-un singur glas pentru a spune că a salva rinocerii nu înseamnă să îi lași să trăiască în zonele unde mai pot supraviețui – este prea târziu pentru acest gen de acțiune. A venit timpul implicării, spun membrii coaliției, semnatari ai unui comunicat adresat opiniei publice și autorităților.

Coaliția grupurilor menționate mai sus spune că intervenția trebuie să fie imediată și activă, incluzând relocarea unor rinoceri izolați, din zone îndepărtate sau păduri amenințate cu dispariția, în zone supravegheate (habitate special create), în cadrul unor programe coordonate de încurajare a înmulțirii speciei. O altă acțiune necesară ar fi îmbunătățirea protecției și monitorizării în zonele în care deja rinocerii sunt adaptați și unde specia a reușit să se înmulțească, pentru a preveni braconajul. Grupurile unite în această coaliție au subliniat că Malaezia a avut, cândva, aceeași subspecie de rinocer Javan, recent declarat dispărut din Vietnam. Javan a dispărut din Malaezia în anii 1930. ”Nu dorim ca și Malaezia să fie nevoită să anunțe, în câțiva zeci de ani, ceea ce a anunțat Vietnamul, adică dispariția rinocerilor. Este cazul ca supraviețuirea rinocerilor să fie o problemă națională prioritară de conservare”, au declarat membrii coaliției. Planul propus de aceștia ca acțiune imediată necesită 1,2 milioane de dolari, iar coaliția speră ca autoritățile malaeziene să se implice în acest proiect.

 

Sursa: Mongabay

Foto: Jeremy Hance / Rinocer Sumatran, în semi-captivitate, în Borneo

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger