Pro sau contra: Eminescu, imaginea unei campanii de marketing împotriva bolilor cu transmitere sexuală

2

Săptămâna trecută, compania Veneris, care oferă teste pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuală, a folosit imaginea lui Mihai Eminescu într-o campanie online de promovare a unor teste de depistare a bolilor cu transmitere sexuală şi de educare sexuală, pornind de la ipoteza intens vehiculată că poetul a murit de sifilis.

 

 

Iniţiativa a stârnit un val de critici din partea utilizatorilor de internet, pe Facebook şi pe bloguri, care au acuzat compania şi de ştergerea unor comentarii potrivnice, precum şi a Ministerului Culturii. Acesta din urmă a transmis, într-un comunicat de presă, că portretul poetului “este folosit abuziv în contextul unei campanii publicitare de promovare a unor teste pentru depistarea bolilor venerice. Ministerul consideră că acest gen de acțiune este revoltătoare și nu se află în conformitate cu bunele uzanțe și exploatarea normală a operei artistice.” Veneris s-a apărat la acea vreme pe pagina proprie de Facebook, spunând, printre altele: “A fost, nu a fost? Noi nu ştim şi nici nu oferim o ipoteză. Tot ce punem la dispoziţie acum este un test nou pentru o problemă veche. Au existat 125 de ani de controversă când poate 125 de ani de educaţie sexualaă ar fi fost mai utili.” Am adunat câteva păreri pro şi contra, inclusiv de la Veneris, în cadrul unei dezbateri.

 

[coloana]

PRO

Poziţia Veneris pe Facebook

“A fost, nu a fost? Noi nu ştim şi nici nu oferim o ipoteză. Tot ce punem la dispozitie acum este un test nou pentru o problema veche. Au existat 125 de ani de controversa cand poate 125 de ani de educatie sexuala ar fi fost mai utili.

Multi si-au exprimat ieri nemultumirile. Le-am respectat pe toate si le-am sters doar pe cele vadit rasiste sau homofobe. Primul nostru comentariu pe marginea discutiilor a fost unul simplu. Am postat un extras din cartea “Controverse medicale si dileme in discutia despre boala si moartea lui Mihai Eminescu”. Acesta spune ca poetul a murit intoxicat cu mercur, in urma unui diagnostic gresit de sifilis. Raspunsurile, deci, sunt inca neclare si cine stie cat vor mai ramane asa. Dar pentru noi cei care traim acum exista o cale sa evitam incertitudinile. Oricine poate avea o B.T.S(boala cu transmitere sexuala)dar nu toti stiu ca o si au. Majoritatea sunt asimptomatice. Informati-va despre riscurile reale si educati mai departe.

Este timpul sa vorbim deschis despre problema educatiei si a sanatatii sexuale, sa indepartam subiectul de tabu si ne-am asumat aceasta responsabilitate.”

Poziţia Veneris pentru TOTB

“E OK sau nu să folosim imaginea lui Eminescu pentru o campanie de promovare a testelor pentru depistarea infecțiilor cu transmitere sexuală?

E bine să credem că nouă nu ni se poate întâmpla? Promovarea unei mai bune educații sexuale este întotdeauna o idee bună, mai ales într-o țară în care sexul este de cele mai multe ori considerat un subiect tabu iar implicațiile sale medicale sunt supuse filtrului rușinii.

Trăim într-o țară în care ne urăm sănătate cu lejeritate, fie că e la telefon, la un strănut sau pur și simplu în loc de bună ziua și cu toate acestea suntem selectivi când vine vorba de cea sexuală. Trebuie să nu ne lăsăm pradă unui orgoliu de neam care ne trage într-o direcție greșită. Unde este orgoliul nostru când suntem declarați fruntași în topul UE al incidenței bolilor cu transmitere sexuală? Mai bine luptăm cu același patos cu care lumea combate controversa, pentru a oferi tuturor acces la informație valoroasă.

Campania în care a fost folosită imaginea este o campanie pentru promovarea sănătății sexuale, care prin testele Veneris primește un ajutor considerabil. Știm foarte bine că România suferă de lipsa datelor. Nu știm câți bolnavi avem, câți se tratează sau câți au nevoie de ajutor. Până acum nu există â posibilitatea de a află în câteva minute dacă ești bine și mai ales un test pe care îl poți face singur, acasă.

O imagine ușor recognoscibilă a fost folosită pentru a atrage atenția oamenilor că oricine este expus unui astfel de risc, indiferent de clasă socială, de nivelul de educație sau de valoarea percepută a existenței sale.”

Reacţii de la utilizatori de Facebook

“Eu sincer va felicit ca ati avut curajul sa puneti poza lui Eminescu. Iar nationalistii dau dovada doar ca se tin cu bratele stranse de o imagine idealizata a unui om pana la urma. Eu zic sa lasam mitul Eminescu la o parte si sa incercam sa nu ne mai afirmam identitatea folosindu.ne de realizarile altora.”

“Ati ratat cu totii idea grav. Bolile venerice sunt o realitate a zilelor noastre, din cauza atator oameni needucati care nu se trateaza si nu fac controale. Ideea mesajului e: poate Eminescu ar fi murit de moarte buna daca ar fi existat pe vremea aceea posibilitatea sa I se depisteze si trateze boala. Voi, ca iubitori ai marelui poet n-ati fi preferat sa nu moara in dureri atroce? Zic si eu. Pe vremea aceea nu era un semn de lipsa de educatie – ca astazi de exemplu – sa contractezi un BTS, fiindca nu existau posibilitati. Acum, niste oameni ofera aceasta solutie (nu discut calitatea, ci doar initiativa) si primesc Report. Dar daca intra Cutare X pe pagina asta chiar acum, si ii pica fisa sa faca totusi un control de BTS? Si daca astfel se trateaza de ceva ce ar fi putut da mai departe altfel? Oh, pagina a fost inchisa, sorry, wrong picture!”

“De mult nu am vazut atatea minti inguste adunate la un loc. Ideea lor de marketing este geniala pt un popor ca al nostru, al carui majoritate nu stie sa-l dea ca exemplu de poet decat pe Eminescu, restul sunt fotbalisti toti, si care in ciuda falsei voastre pudori de doi lei si reactiilor penibile de revolta stie ca Eminescu a avut sifilis inainte de a stii ce e sifilisul, pentru ca pe multi atat ii duce mintea pe romani. Care e problema? A avut sau nu,important este sa nu mai aiba altii de acum incolo.”

“Si daca se pangareste imaginea poetului ce se intampla? Scade calitatea operei lui? Nu o mai putem citi? Si nici nu mi se pare o mare rusine chestia asta in timpul lui. Si oricum nu se pateaza imaginea poetului pentru ca asta e o controversa bine stiuta. Poate sa nu fie adevarat, nu conteaza, controversa exista deja si importanta era ideea reclamei.”

“O parte din parintii vostri au suferit de boli venerice, unii sufera chiar in acest moment. VA E RUSINE CU EI?”

Puteţi citi toate reacţiile, pro şi contra, pe pagina de Facebook a companiei Veneris.

[coloana]

CONTRA

Reacţia Ministerului Culturii

“Ministerul Culturii a constatat cu stupoare că portretul marelui poet român, Mihai Eminescu este folosit abuziv în contextul unei campanii publicitare de promovare a unor teste pentru depistarea bolilor venerice. Ministerul consideră că acest gen de acțiune este revoltătoare și  nu se află în conformitate cu bunele uzanțe și exploatarea normală a operei artistice.

Ministerul Culturii își exprimă profunda indignare cu privire la  folosirea imaginii celui mai important poet român în scop pur comercial, asociat unui produs sau unui serviciu de tipul celui la care se face referire. Există o serie de utilizări ale unei opere aduse anterior la cunoștință publică care pot fi permise, fără consimțământul autorului și fără plata vreunei remunerații, dacă respectă anumite condiții impuse de Legea nr. 8 /1996 privind drepturile de autor şi conexe, detaliate în cuprinsul art. 33. Două dintre aceste condiții ar fi ca aceste utilizări să fie conforme bunelor uzanțe și să nu contravină exploatării normale a operei.

Totodată, dorim să vă aducem la cunoștință că art. 30, alin (6) din Constituția României prevede că libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viața particulară a persoanei și nici dreptul la propria imagine. 

O altă reglementare aplicabilă dreptului la propria imagine se regăsește în Legea nr. 148/ 2000 (art.6, lit.f.) care interzice prejudicierea imaginii, onoarei, demnității și vieții particulare a persoanelor. 

Ministerul Culturii solicită firmei care derulează această campanie publicitară să respecte prevederile legale cu privire la bunele uzanțe ale operei poetului Mihai Eminescu, iar pentru a nu contraveni  exploatării normale a operei, să renunțe imediat la folosirea în scop comercial a imaginii marelui poet.”

Reacţii de la utilizatori de Facebook şi bloggeri

“cretini ordinari! în primul rând, pentru creierul vostru mâncat de sifilis, Eminescu nu a avut așa ceva. în al doilea rând, dacă ar fi avut, cum vă permiteți voi, niște nimeni, să vă folosiți de imaginea “românului absolut”? rușine să vă fie! dar, e evident că n-aveți așa ceva.”

“Sunteţi doar nişte cretini, idioti, retardaţi şi sper din tot sufletul să dispăreţi curând de pe-aici iar testele “minune” să vi le băgaţi în zonele afectate de boli venerice. Cât de prost trebuie să fii ca să te foloseşti de imaginea poetului naţional pentru a-ţi vinde rahatul? Halal cultura aveţi devreme ce va limitaţi la atât…v+aş înjura mai urât dar sunt conştientă că nu meritaţi efortul meu. Până una alta dracu ar putea să vă ia, TOTUŞI… !”

“In primul rand sunteti niste imbecili pentru ca va bateti joc de un simbol national, in al doilea rand, Eminescu putea sa aiba 20 de boli venerice tot un geniu a fost si va ramane pentru romani, dar asta nu e o metoda sa va faceti reclama, chiar daca reclama negativa e si aia reclama, nu trebuie “sa calci pe cadavre” pentru a promova ceva. In al treilea rand daca v-ati fi informat mai bine realizati ca Eminescu a fost internat in sanatorii si otravit de conducerea Romaniei din acele vremuri pentru ca era impotriva lor si un doctor tampit i-a dat un diagnostic asemanator cu al unei boli venerice.”

“Mai leprelor, voi credeti ca puteti profana memoria marelui Eminescu cu politica voastre de marketing? Credeti ca daca e mort, nu mai e nimeni sa-l apere? De profanare ati auzit? DEX-ul va transmite ca e vorba de <<“A trata fară respectul cuvenit lucruri considerate sfinte, a pângări; p. ext. a batjocori, a necinsti, a terfeli.>>, adica exact ce faceti voi, marsavilor. Va anunt ca Eminescu pentru romani e SFANT si ca prin gestul vostru ne-ati scuipat in fata pe toti care-l iubim. In alta ordine de idei, Art. 319 C.P. privitor la “Profanarea de morminte” dispune: <<Profanarea prin orice mijloace a unui mormânt, a unui monument sau a unei urne funerare ori a unui cadavru, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani.>> Va garantez ca prin monument se intelege chiar si o poza care il reprezinta pe Eminescu datorita rolului sau de a perpetua “amintirea unui eveniment sau a unei personalități remarcabile”. Sa va cereti scuze javrelor si sa incetati cu mizeria asta altminteri va faceti cu un denunt penal!”

“(…) Cu siguranta, multi romani (si ma numar printre ei) se vor simti lezati de aceasta asociere. Nu ma intelegeti gresit: Eminescu-omul nu a fost un sfant si eu nici atat. Dar mi se pare ridicol sa terfelesti imaginea unui poet cu care generatii de romani au crescut, un poet are a lasat o capodopera in urma sa, un poet care s-a identificat atat de bine cu titulatura de “ultimul mare romantic” incat alaturarea de aceasta eczema “creativa” nu trezeste decat indignare si dispret. Probabil ca acele teste sunt ceva bun pentru sanatatea populatiei si ca este nevoie de educatie in randul romanilor. Dar de aici pana a tavali imaginea unui poet national este cale lunga. Sigur puteau fi gasite si alte cai pentru a informa (la pret redus) populatia despre riscurile bolilor BTS si existenta testelor rapide pentru depistarea infectiilor cu transmitere sexuala (…)” (Doru Panaietescu, blogger şi consultant în marketing)

[coloana]

 

Puteţi citi şi reacţia organizaţiei Active Watch la comunicatul prin care Ministerul Culturii cere retragerea publicităţii în care a fost folosită imaginea lui Eminescu:

Confuzie și stigmatizare în reacția Ministerului Culturii față de folosirea imaginii lui Mihai Eminescu.

 

Puteţi citi şi:

Lui Eminescu îi plăcea pastrama

Eminescu versus Păunescu

Vieţile paralele ale lui Eminescu


2 comentarii

  1. Eminescu este un personaj cu o istorie putin cam neclara. Dincolo de “marele poet – Eminescu” – trecutul lui medical este cat se poate de controversat. Si nu pentru ca nu putem accepta ca un asemnea geniu ar fi putut avea sifilis, s-a intampla si altor oameni de geniu din alte domenii din lumea intreaga. Sa nu uitam diversele izvoarele istorice, Eminescu a fost gazetar, pentru ziar politizat (ziarul Timpul al Partidului Conservator condus de Petre Carp si Lascar Catargiu) foarte critic in articolele sale la adresa rusilor, grecilor si evreilor, deloc comod pentru sfera politic-economica de la acea vreme. Recomand si celor de la asociatia VENERIS si altor curiosi sa caute informatii legate de perioada 1800-1900 din istoria Romaniei legate de societatea romaneaca in ansamblul ei. Si fiecare sa treaga concluziile: daca Eminescu a fost bolnav sau facut bolnav.

  2. DIN CATE STIU EXISTA SI O LEGENDA PRECUM CA AR FI FOST OTRAVIT. PARERILE SUNT IMPARTITE. INSA SA NU UITAM CA EL, EMINESCU, ESTE UN SIMBOL NATIONAL.
    MI SE PARE CORECT CA CINE IL DENIGREAZA, MAI GRAV – PRINTR-O CAMPANIE PUBLICITARA, SA FIE PENALIZATI SI SA PLATEASCA DAUNE MORALE PENTRU DEFAIMARE.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger