Prioritățile inumane ale cercetărilor medicale – chelia mai importantă decît malaria

1

 Bill Gates e din ce în ce mai supărat pe capitalism și îi recunoaște public slăbiciunile. Într-o conferință recentă a dat ca exemplu de efect pervers al punerii profitului înaintea oamenilor industria cercetărilor medicale. Mai exact, a vorbit sumele imense alocate combaterii cheliei în comparație cu cele destinate combaterii malariei.

 
În fiecare an, 2 miliarde de dolari sînt cheltuiți în toată lumea pe metode pentru combaterea cheliei. Pentru combaterea malariei se dau 547 de milioane pe an și un miliard pe cercetări pentru căutarea unui tratament HIV.

Companiile farmaceutice au fost frecvent criticate pentru că bagă bani în probleme de stil de viață, probleme minore dar care pot aduce profit. În același timp, numai în 2010 malaria a omorît 660 000 de oameni, majoritatea copii africani. Aproape jumătate din populația lumii e încă la risc. Global Forum for Health Research estimează că numai 10% din banii dați pe cercetare sînt orientați spre probleme care afectează 90% din populația lumii. E adevărat că patru din cinci bărbați și-ar putea pierde părul pînă la vîrsta de 70 de ani dar drama lor nu ar trebui poate să ni se pară atît de cutremurătoare.


Un comentariu

  1. Este adevarat, pe de alta parte fondurile de cercetare sunt stranse ori din bani publici – de la bugetul natinal al unor tari in care malaria nu este o problema (si atunci se pune problema de ce sunt obligati de ex americanii sa contribuie la tratarea unor boli care nu afecteaza SUA) ori din bani privati care nu ar mai veni daca nu ar fi vorba de profit ulterior. Cu alte cuvinte, doar filantropii ca Gates si anumite fonduri globale mai restranse se ocupa de medicina caritabila, care nu e vazuta ca investitie.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger