Printul Charles raspandeste mesaje verzi din opulentul tren al familiei regale

3

Din statia din Glasgow, trenul familiei regale, echipat cu un birou comandat de printul Charles, o vasta sala de mese si un set de dormitoare dotate cu paturi si bai, a pornit prin Marea Britanie intr-un tur de patru zile care ii va costa pe platitorii de taxe britanici cel putin 50.000 de lire sterline (in jur de 60.000 de euro). Printul Charles s-a urcat la bordul lui pentru a raspandi mesaje ecologice.

Contrastul dintre opulenta trenului regal, demn de un oligarh, si scopul calatoriei sale a starnit controverse in randul britanicilor, scrie The Guardian. Printul Charles (foto dreapta) s-a urcat la bordul sau pentru a-si convinge „supusii” sa traiasca verde, iar trenul a fost modificat astfel incat sa fie alimentat de grasimi folosite pentru gatit care, potrivit furnizorilor, genereaza doar o optime din cantitatea de dioxid de carbon emisa in atmosfera de combustibilul pe baza de petrol.

Pana vinerea aceasta, printul va traversa Scotia, Anglia si Tara Galilor pentru „a proslavi avantajele unei revolutii sustenabile” si a promova ciclismul sau mersul cu trenul. Initiativa face parte din campania „Start” lansata de membrul familiei regale, care spune despre ea ca „nu dojeneste pe nimeni si nici nu incearca sa inspaimante pe cineva”. Pentru derularea campaniei, care ar putea ajunge la costuri de 2 milioane de lire sterline anul, printul Charles a angajat un nume proeminent din industria de marketing britanica si a semnat contracte cu mai multi sponsori, printre care Asda, BT sau EDF.

„Ce sper eu sa transmit unui numar cat mai mare de oameni este ca, oricat de groaznice sunt predictiile legate de schimbarile de climat si de utilizarea nesustenabila a resurselor care ne tin in viata, nu vom ajunge niciunde daca le spunem tuturor ca trebuie sa inceteze sa mai faca lucruri”, a declarat printul luni, inainte de plecare. „Am auzit asta de prea multe ori in ultimii ani”.

Cu toate acestea, chiar inainte ca trenul familiei regale sa-si inceapa turul, printul a fost acuzat de dublu standard din cauza opulentei mijlocului de transport pe care l-a ales pentru promovarea sustenabilitatii, unii spunand ca nici macar nu minimizeaza emisiile de dioxid de carbon. Altii l-au acuzat ca trece linia dintre statutul de mostenitor la trenului si cea de activist politic.

Foto: Reuters

Tags:3 comentarii

  1. Trenul respectiv poate fi uneori vizitat – fiind o atractie turistica. Garnitura este intr-adevar o piesa de muzeu dpv al realizarii si intretinerii. Elementele de decor sunt de foarte inalta calitate, dar departe de a fi opulente. Compartimentele de baie din garnitura au doua particularitati – cazile de baie sunt destul de mici in comparatie cu cele obisnuite in Romania si au o dunga rosie in treimea de jos, care indica nivelul maxim pana la care se pune apa in cada, pentru a economisi apa. A doua – atat cazile cat si lavoarele nu au baterie amestecatoare, ci doua robinete separate pentru apa calda si apa rece, amestecul potrivit facandu-se in cuva lavoarului sau in cada. Motivul – economia de apa.

    Utilizarea trenului regal este in plus foarte economica, deoarece elementele principale ale garniturii au peste 60 de ani vechime, fiind din plin amortizate.

    Per ansamblu – o mare economie de bani …

  2. Un articol tradus prost (se vede din greselile cu care este impanat), care, da, pune semnul egal intre stanga si ecologism, asa cum bine a remarcat afterd. Foarte corecete si cele spuse de Mitica. Ma, baieti de la TOB, eu zic ca de la think outside sa treceti la take it outside si sa ne lasati.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger