Printr-o taxă de doar 1%, miliardarii ar putea plăti dezvoltarea internaţională

1

Un raport ONU susţine că o taxă de doar 1% pentru fiecare miliard de dolari plătită din vistieria celor 1 225 de miliardari ai lumii ar putea acoperi deficitele guvernelor în materie de dezvoltare, scrie Tree Hugger. Această sugestie inedită este doar una dintr-o listă mai lungă de măsuri gândite de organizaţia internaţională pentru a ajuta ţările să strângă bani pentru dezvoltare, stând alături de propuneri mai convenţionale precum taxele pe carbon, pe zboruri sau pe tranzacţiile monetare.

 

Flickr/401K 2012

 

World Economic and Social Survey: In Search of New Development Finance recomandă o taxă de 1% pentru fiecare miliard de avere, ceea ce ar asigura peste 400 de miliarde de dolari anual pentru asistenţă în materie de dezvoltare – mult peste deficitul internaţional de 167 de miliarde şi echivalentul sumei pe care ONU o consideră necesară pentru a ajuta naţiunile să atingă Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului şi să se adapteze la schimbările climatice. În momentul de faţă, există 1 225 de miliardari, dintre care 400 se află în SUA.

Tree Hugger scrie:

Dacă tot am ajuns aici, de ce să ne oprim la 1%? O asemenea taxă permite în continuare ca unii oameni să aibă o avere personală mai mare decât va fi vreodată nevoie. Chiar şi o taxă de 5% îi va menţine pe aceşti 1 225 de miliardari fabulos, obscen şi scârbos de bogaţi.


Un comentariu

  1. de ce sa te opresti la 5%? de ce nu 10%? Sau 50%? Mai bine, sa le ia toti banii, ca au fost destul timp fabulos, obscen si scarbos de bogati.

    Mai serios acum. Banii aia ori exista in varianta Cash, caz in care au fost impozitati de cel putin doua ori, ca impozit pe profit al companiei de unde au luat dividendele si ca impozit pe dividende. De ce s-ar taxa si a 3-a oara? Totusi, cei mai multi bani exista sub forme de active, de assets, care, din nou, se impoziteaza. Si care nu sunt bani lichizi sa ii poata scoate din buzunare. Daca s-ar pune o taxa de 1% pe averi (care deja au fost impozitate cel putin de 2 ori) e foarte posibil sa fie obligati sa isi vanda activele ca sa poata plati taxa, ceea ce ar fi absurd si ar duce la destabilizari. Mi se pare amuzant cand se scrie cate un articol ca si asta de catre un habarnist, ca altfel nu ii poti spune autorului de la Tree Hugger. Probabil ca dansul nu isi da seama ca miliardele alea nu sunt bani sub saltea sau in beci. Probabil ca dansul nu isi da seama ca acei miliardari, chiar daca castiga mult mai mult decat majoritatea oamenilor, si platesc mult mai mult sub forma de taxe. Si de cele mai multe ori ei contribuie cu taxe la buget pentru servicii pe care nu le folosesc.

    Dar probabil ca deja ar fi prea complicat pentru autorul Tree Hugger. Dar de ce nu s-a gandit sa ceara o taxa suplimentara de 1% pe averile tuturor? Ca tot miliardarii ar plati cel mai mult in termeni absoluti.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger